Żywność funkcjonalna to nie gotowy obiad w pudełku do podgrzania

28.07.2016

Jaka jest różnica między żywnością wygodną a funkcjonalną

Współczesny przemysł spożywczy stara się sprostać wymaganiom konsumenta. Projektuje się nową żywność, która ma odpowiadać zróżnicowanym potrzebom dzisiejszego społeczeństwa. 

Poszukuje się takich sposobów przetwórstwa żywności, aby otrzymać produkty wygodne i łatwe w przygotowaniu. Żywność taka nazywana jest wygodną, chociaż czasem konsumenci określają ją jako funkcjonalna, co nie jest poprawne.

Jaka jest różnica między żywnością wygodną a funkcjonalną?

  • Żywność wygodna czyli ready to eat

Produkty wygodne to żywność, która wcześniej została poddana odpowiedniej obróbce oraz utrwaleniu. Można szybko przygotować z niej posiłek. Często taka żywność wymaga minimalnej obróbki kulinarnej – zazwyczaj podgrzania w mikrofalówce lub zalania wrzątkiem.

Na rynku najpopularniejsze są zupy/dania instant, gotowe potrawy w słoiku czy mrożonki, a także gotowe schłodzone dania w jednorazowych pojemnikach.

Żywność wygodna utrwalana jest takimi metodami jak:

  • sterylizacja,
  • pasteryzacja,
  • suszenie,
  • smażenie ,
  • zamrażanie i chłodzenie.

Często również produkty te znajdują się w specjalnych opakowaniach oraz pakowane są próżniowo lub w modyfikowanej atmosferze.

Co więcej na etykiecie żywności wygodnej znajdują się instrukcje dotyczące jej przygotowania. Wszystkie te czynniki wpływają na jej wysokie bezpieczeństwo zdrowotne i minimalizują ryzyko zatruć.

  • Wady żywność wygodnej

Niestety żywność wygodna, nie zawsze charakteryzuje się pożądaną wartością odżywczą. Zazwyczaj zawiera mniej witamin. Gotowe dania obiadowe często charakteryzują się zbyt dużą ilością tłuszczów nasyconych i są wysokokaloryczne, dlatego należy korzystać z nich rozsądnie i dokładnie zapoznawać się ze składnikami produktu.

  • Żywność funkcjonalna, czyli prozdrowotna 

Produkcja żywności funkcjonalnej, o udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych to odpowiedź na coraz większe zainteresowanie konsumentów zdrowym stylem życia, w tym prawidłowo zbilansowana dietą. 

Żywność jest uznana za funkcjonalną, tylko wtedy kiedy naukowo udowodniono jej korzystny wpływ na co najmniej jedną funkcję organizmu, ponad efekt odżywczy wynikający z obecności w niej składników odżywczych tradycyjnie uznawanych za niezbędne. Spożycie tej żywności może poprawiać stan zdrowia i samopoczucia, a także zmniejszać ryzyko chorób.

  • Wygląd żywności funkcjonalnej

Jednym z podstawowych kryteriów produkcji żywności funkcjonalnej jest wytworzenie produktu, który postacią przypomina żywność tradycyjną. Dlatego żywnością funkcjonalną nie można nazwać np. tabletek. Powinna być ona normalnie spożywana z dietą dla serca.

 Z czego wynikają właściwości prozdrowotne żywności funkcjonalnej?

Produkty funkcjonalne mają podwyższoną wartość odżywczą dzięki obecności w swoim składzie związków bioaktywnych, które korzystnie wpływają na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie. Najczęściej składnikami bioaktywnymi są: błonnik pokarmowy, witaminy i związki mineralne, stanole i sterole roślinne, cholina czy lecytyna.

Na rynku odnajdziemy m.in. margaryny wzbogacone w sterole lub stanole roślinne, które zalecane są osobom z wysokim stężeniem cholesterolu.

Jak rozpoznać żywność funkcjonalną?

Na etykiecie produktu tego rodzaju żywności znajdują się oświadczenia żywieniowe i/lub zdrowotne, które informują o jej szczególnych właściwościach prozdrowotnych. Warto zapoznać się z ofertą rynkową takich produktów i urozmaicić swoją dietę.

 

 

 

Bibliografia:

  1. F. Świderski (red.) : „Żywność wygodna i żywność funkcjonalna”, WNT Warszawa, 2003
  2. G. Adamczyk: Popularność „żywności wygodnej”. J Agribusin Rural Developm 2010, 4(18): 5-13