Przepisy

Kiedy sztuka kulinarna spotyka się z nauką ...

Kiedy sztuka kulinarna spotyka się z nauką ...

Prawidłowy sposób żywienia jest ważnym, ale niedocenianym elementem w profi laktyce oraz leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Różnorodność produktów spożywczych dostępnych na rynku może stwarzać nieco trudności przy dokonywaniu właściwych wyborów.

  • 0
  • 0
Kiedy sztuka kulinarna spotyka się z nauką ...

Roladki cielęce z żurawiną, jarmużem i purée z buraków oraz śliwek

Roladki cielęce z żurawiną, jarmużem i purée z buraków oraz śliwek

Kanapki z ricottą i grillowanymi warzywami

Kanapki z ricottą i grillowanymi warzywami

Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Orkisz jest odmianą pszenicy, która wyróżnia się wśród zbóż znaczną zawartością błonnika pokarmowego, cynku oraz selenu. Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca, stanowią cenny element prozdrowotnej diety – ze względu na zawartość fi tosteroli są szczególnie polecane osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

  • 0
  • 0
Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Dorsz pod pistacjową pierzynką z pieczonymi warzywami

Dorsz pod pistacjową pierzynką z pieczonymi warzywami

Szybkie bułeczki z otrębami i siemieniem lnianym

Szybkie bułeczki z otrębami i siemieniem lnianym

Przydatne

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, cynku i potasu. Czosnek nadaje potrawie wyrazisty smak, dzięki czemu można uniknąć dodatku soli.

  • 0
  • 0
Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Imbirowy łosoś z chrupiącymi warzywami z orientalną nutą

Imbirowy łosoś z chrupiącymi warzywami z orientalną nutą

Czekoladowe trufle z awokado

Czekoladowe trufle z awokado

Burgery z buraków

Burgery z buraków

Buraki warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale i zawartość związków, które korzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy: witamin C, K oraz błonnika. Obecne w burakach przeciwutleniacze i foliany pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu, a także przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Składniki soku z buraków obniżają także ciśnienie tętnicze.

  • 0
  • 0
Burgery z buraków

Jak przygotować wielkanocne ciasta w wersji light?

Jak przygotować wielkanocne ciasta w wersji light?

6 pomysłów na zdrowe wielkanocne śniadania

6 pomysłów na zdrowe wielkanocne śniadania

Pokaż więcej