6 pomysłów na zdrowe wielkanocne śniadania

03.03.2016

Zdrowe wielkanocne śniadanie

Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków podczas świąt Zmartwychwstania. Nie powinniśmy jednak zapominać o diecie dla serca.  

W czasie świąt łatwo można przeholować z nadprogramowym cholesterolem, dlatego też podpowiadamy, jak przygotować zdrowe śniadanie, za które nasze serce nam podziękuje.

Poniżej znajdziesz 6 propozycji na pyszne „odchudzone” wielkanocne śniadanie zgodne z dieta dla serca:

1. Faszerowane jajka w wersji light

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw z jaj. Jedną z naszych propozycji są jajka faszerowane. To szybki i prosty sposób na przekąskę, dającą mnóstwo możliwości  doboru farszu. Nasza propozycja to jajka z farszem z twarożkiem i szpinakiem.

Potrzebujesz:

  • 4 jajek
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • 4 łyżki twarożku
  • łyżki margaryny OptimaCardio
  • sól i pieprz

Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój wzdłuż na pół, wyciągnij żółtka. Na paleni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulkę, czosnek i szpinak. Następnie zmiksuj żółtka z twarożkiem i szpinakiem, przypraw solą i pieprzem do smaku. Farsz nałóż za pomocą szprycy i napełnij połówki jajek.

 2.  Pieczarkowe łódeczki

Lubisz pieczarki? Wypróbuj nasze pieczarkowe łódeczki. Pieczarki polecane są szczególnie osobom zmagającym się z chorobami serca. Dzięki wysokiej zawartości potasu, mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka udaru i zawału serca. Zawarta w pieczarkach miedź może mieć pozytywny wpływ na cały układ krążenia.


Do przygotowania potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 10 pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • tymianek

Obierz i posiekaj pieczarki. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij posiekaną cebulę i dodaj pieczarki. Na koniec oprósz solą i szczyptą tymianku. Ostudź jajka, przekrój je wzdłuż i wyjmij żółtko. Następnie pieczarki, cebulę i żółtka zmiksuj oraz dodaj jogurt i natkę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku. Pastą napełnij połówki jaj.

3. Awokado faszerowane łososiem z twarożkiem

Awokado to wspaniały owoc, który powinien na dobre zagości w domach osób zmagających się z chorobami serca. A to za sprawą kwasu oleinowego, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Co więcej zawarty w nim potas przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu ciśnienia krwi. Do duetu z awokado dodaj łososia.

Przygotuj:

  • 2 awokado
  • 100g wędzonego łososia
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • 150g twarożku
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Przekrój awokado wzdłuż, wyjmij pestkę, a następnie łyżeczką wydrąż miąższ tak, aby nie uszkodzić łupiny. Rozdrobnij miąższ, wymieszaj z serkiem, pokrojonym łososiem, sokiem z cytryny i połową szczypiorku. Dopraw do smaku. Łupinki napełnij farszem, a wierz udekoruj resztą szczypiorku.

4. Wiosenna sałatka

Prawdziwą ucztą dla oka będzie kolorowa sałatka, ale nie ta tradycyjna jarzynowa z majonezem. Wypróbuj nową wersję z jakiem i chrupiącymi warzywami.

Składniki:

  • opakowanie mieszanych sałat
  • 60g wędzonego łososia
  • 1 garść kiełków lucerny
  • 2 jajka
  • 4 k rzodkiewki
  • marchew
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu light
  • sól i pieprz

Do miski wysyp opakowanie sałaty, dodaj do niej startą na tarce marchew. Następnie pokrój rzodkiewki w plastry, dodaj kiełki i wymieszaj z resztą składników. Przekrój wzdłuż jajka, połóż je na sałacie, dodaj wędzonego łososia zawiniętego w małe ruloniki. Na koniec wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przyprawy i polej sałatkę gotowym sosem.

5. Sos tzatziki

Świetna propozycja na dodatek do wędlin. Potrzebujesz jedynie szklanki jogurtu, świeżego ogórka, 2 ząbków czosnku oraz łyżki oliwy z oliwek. Zatrzyj ogórka drobno na tarce, wymieszaj z jogurtem, czosnkiem i oliwą. Przypraw do smaku pieprzem i solą.

6.  Kanapka w zdrowej wersji

Wielkanocne śniadanie może też przypominać to tradycyjne, które spożywamy na co dzień. Zadbaj jednak, by składało się ze zdrowych produktów. Doskonałą propozycją śniadaniową będzie kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem margaryny ze sterolami roślinnymi. Dobrym dodatkiem do pełnoziarnistej kanapki z margaryną funkcjonalną będzie także samodzielnie upieczona chuda wędlina drobiowa.

Komentarze

Dodaj komentarz Bądź pierwszy!