Burgery z buraków

19.11.2015

Zdrowe burgery z buraków
Buraki warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale i zawartość związków, które korzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy: witamin C, K oraz błonnika. Obecne w burakach przeciwutleniacze i foliany pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu, a także przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Składniki soku z buraków obniżają także ciśnienie tętnicze.
DANIE GŁÓWNE Wartość kaloryczna 1 porcji: 437 kcal

Składniki na 4 porcje:

Burgery:
» 4 małe buraki (400 g)
» 1/2 szklanki kaszy jaglanej (70 g)
» 3 łyżki pestek słonecznika (30 g)
» 1/2 cebuli (50 g)
» 3 ząbki czosnku
» 1 łyżka oliwy (10 g)
» 1 łyżka soku z cytryny
» 1 białko (30 g)
» garść natki pietruszki
» garść swieżego lubczyku
» 1/2 garści suszonego oregano

Dodatki:
» 4 grahamki (360 g)
» 4 łyżeczki margaryny Optima Omega 3 (24 g)
» 1 żółta papryka (240 g)
» garść kiełków rzodkiewki (32 g)

Przygotowanie:

Buraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, zalej szklanką wody, ugotuj. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj buraki, kaszę, cebulę i czosnek. Wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj pestki słonecznika, białko oraz posiekane zioła. Uformuj mniej więcej 7-centymetrowe kotlety, ułoż na balsze wyścielonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. 40 minut w piekarniku rogrzanym do temperatury 200°C.
Po 20 minutach odwróć kotlety na drugą stronę.

Podanie: Burgery serwuj z grahamkami posmarowanymi margaryną Optima Omega 3 i dodatkiem żółtej papryki oraz kiełków rzodkiewki.

Małgorzata Zabokrzycka, trawkacytrynowa.pl

Komentarze

Dodaj komentarz Bądź pierwszy!