Czekoladowe trufle z awokado

23.12.2015

Czekoladowe trufle z awokado
Zdrowy deser na święta - ksylitol, czyli naturalny słodzik pozyskiwany z kory brzozy, zawiera znacznie mniej kalorii niż tradycyjny cukier i może z powodzeniem go zastąpić. Świetnie nadaje się nie tylko do dosładzania deserów, ale można go też dodawać do wypieków.
PRZEKĄSKI Wartość kaloryczna 1 porcji: 91 kcal

 

Składniki na 14 porcji:

» 1 dojrzałe awokado (140 g)
» 140 g gorzkiej czekolady 70% kakao
» 2 łyżki ksylitolu (30 g)
» 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio
» 2 i 1/2 łyżki kakao (15 g)
» 2 łyżki zmielonych migdałów lub innych orzechów (20 g)

 

Przygotowanie:

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, łyżką wydrąż miąższ. Wrzuć do blendera, zmiksuj na gładką masę. Czekoladę pokrusz, włóż do małej żaroodpornej miseczki, rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj margarynę Optima Cardio, mus z awokado, ksylitol, 1 i 1/2 łyżki kakao oraz migdały.

Mieszaj do czasu, aż wszyskie składniki się polączą. Ostudź, odstaw na co najmniej 40 minut do lodówki. Gdy masa zgęstnieje, uformuj z niej kulki o średnicy mniej więcej 1,5 cm. Obtocz je w reszcie kakao.

Czekoladowe trufle przechowuj w lodówce.

Autor przepisu: Małgorzata Zabokrzycka, trawkacytrynowa.pl