Imbirowy łosoś z chrupiącymi warzywami z orientalną nutą

26.11.2015

Dieta dla serca - Imbirowy Łosoś

Łosoś stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, którym przypisuje się wielokierunkowe działanie prozdrowotne – odpowiednia ich dawka chroni naczynia krwionośne przed miażdżycą. Ryby dostarczają także pełnowartościowego białka. Z kolei imbir, sok z limonki i miód nadają potrawie oryginalny smak oraz aromat.

KOLACJA Wartość kaloryczna 1 porcji: 270 kcal

 

Składniki na 3 porcje:

Łosoś:
» kawałek korzenia imbiru (30 g)
» 2 łodygi trawy cytrynowej, białe części (12 g)
» sok z 1 limonki
» 300 g fi leta z łososia
» 2 łyżeczki margaryny Optima Cardio (12 g)
» 1 łyżeczka miodu (15 g)

Warzywa:
» 1 marchewka (150 g)
» 1 cukinia (200 g)
» 1/2 czerwonej papryki (100 g)

Sos:
» 1 łyżka oleju sezamowego (10 g)
» 1 łyżka soku z limonki
» 1 łyżeczka miodu (15 g)
» 1 łyżka niesolonych orzeszków ziemnych (15 g)

 

Przygotowanie

Łosoś:

Imbir obierz, pokrój na kawałki. Trawę cytrynową posiekaj, wrzuć do malaksera, dodaj imbir, wlej sok z limonki, zmiksuj. Łososia podziel na porcje, natrzyj przygotowaną pastą, odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Wymieszaj margarynę Optima Cardio z miodem. Łososia wyjmij z lodówki, oczyść z pasty imbirowej. Pędzelkiem nanieś miodową glazurę, uułóż na blasze. Wstaw na górną półkę piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C z włączoną funkcją grill, piecz 30 minut.

Warzywa:

Marchewkę obierz, opłucz. Cukinię i paprykę umyj, oczyść z pestek, wszystko pokrój w słupki. Warzywa wrzuć na wrzątek,
blanszuj 2 minuty od ponownego zagotowania.

Sos:

Połącz olej sezamowy, sok z limonki i miód. Mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Dodaj posiekane orzeszki ziemne, ponownie wymieszaj.

Podanie:

Na talerzach ułóż porcje warzyw, a na nich łososia. Wszystko polej sosem z orzeszkami ziemnymi. Podawaj na ciepło lub na zimno.

 

Autor: Alicja Świtaj, bazyliaczywanilia.blogspot.com

 

Komentarze

Dodaj komentarz Bądź pierwszy!