Jak przygotować wielkanocne ciasta w wersji light?

15.03.2016

Wielkanocne ciasto w wersji light

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wiele gospodyń domowych już zaczyna planować świąteczne menu. Jak przetrwać ten świąteczny czas nie rezygnując ze zdrowej diety dla serca? 

Pokażemy Ci jak w prosty sposób przygotować niskokaloryczne ciasta i przekąski. Nie rezygnuj ze zdrowej diety, wystarczy, że odpowiednio dobierzesz produkty.

Cukier możesz zastąpić mniej kalorycznym odpowiednikiem, czyli ksylitolem (ksylitol to naturalny słodzik (cukier brzozowy), który nie podnosi poziomu cukru we krwi, a dodatkowo ma o 40 proc. mniej kalorii niż cukier)  lub naturalnym miodem, a masło, które zawiera znaczne ilości tłuszczów nasyconych – wysokiej jakości margaryną. Z kolei zwiększenie błonnika pokarmowego w przygotowanych ciastach, ograniczy apetyt wywołując szybsze uczucie sytości.

1.  „Odchudzona” babka piaskowa

Składniki:

  • mąka orkiszowa 60 dag
  • ksylitol/ miód 30 dag
  • 4 żółtka jaj
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Utrzyj żółtka z ksylitolem/miodem na gładką masę, rozprowadź kawę rozpuszczalną w odrobinie ciepłego mleka, dodaj cukier waniliowy, a następnie mieszając kolejno dodawaj mąkę, mleko i sodę. Przełóż gotową masę do wysmarowanej olejem kokosowym blachy i piecz około 40 minut. Ostudzoną babkę możesz ozdobić polewą cytrynową. 

2. Dla smakoszy czekolady – brownie z batatów

Gościom na pewno zasmakuje zdrowa wersja mocno czekoladowego brownie z batatów. Bataty to słodki zamiennik ziemniaków. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz dostarczają znacznych ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz b-karotenu.

Składniki:

  • 1 duży batat (ok. 230g)
  • 250 g świeżych daktyli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ksylitolu/ miodu
  • kilka kostek gorzkiej czekolady na polewę

Przygotowanie:

Batata pieczemy w foli w temperaturze 180C. Daktyle, mleko, mąkę, kakao i ksylitol miksujemy na gładką masę. Następnie po ostudzeniu obieramy batata i dodajemy do reszty składników dalej miksując. Wykładamy masę na blachę i pieczemy w 180 st. C około 60 minut. Roztapiamy czekoladę i polewamy ciasto. 

3.  Czekoladowe ciasteczka

Zdrowa przekąska do kawy? Nie ma sprawy. Przygotuj ciasteczka brownie z mąką żytnią i margaryną Optima.

Składniki:

  • 100g margaryny Optima Cardio lub Optima Omega 3
  • 2 jajka
  • 100g mąki żytniej
  • 1/3 gorzkiej czekolady z zawartością min. 70 % kakao
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki ksylitolu, bądź cukru trzcinowego
  • żurawina/rodzynki/morele
  • orzechy (nie żałujemy ich)
  • nasiona słonecznika
  • odrobinę sezamu
  • 2 łyżki otrębów żytnich 

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki. Uformuj z masy ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 15 min. 

Zdrowa dieta dla serca powinna być kontynuowana przez całe życie. Sprawdź nasze pozostałe przepisy zdrowe dla serca.