Kanapki z ricottą i grillowanymi warzywami

31.05.2016

Kanapki z ricottą i grillowanymi warzywami

Szparagi są cennym źródłem witaminy K. Odgrywa ona niezwykle ważną rolę w naszym organizmie – chroni przed powstaniem zakrzepów, które mogłyby spowodować niedokrwienie mięśnia sercowego i stać się przyczyną zawału.

ŚNIADANIE

Wartość kaloryczna 1 porcji: 350 kcal

Składniki na 4 porcje

Kanapki

1/2 cukinii (250 g)

1/2 bakłażana (150 g)

1/2 czerwonej papryki (115 g)

1/2 pęczka zielonych szparagów (190 g)

2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

4 grahamki (280 g)

2 łyżki margaryny Optima Omega 3 (40 g)

4 łyżki sera ricotta (100 g)

12 pomidorków koktajlowych (200 g)

garść świeżego szpinaku baby (20 g)

świeże zioła – bazylia, tymianek, oregano

pieprz do smaku

Dodatki do wyboru

cienkie krążki czerwonej cebuli

czosnek

Przygotowanie

Kanapki

Cukinię i bakłażan pokrój w talarki. Paprykę potnij w grubsze paski. Ze szparagów usuń zdrewniałe końcówki, przekrój wzdłuż. Warzywa skrop olejem rzepakowym, upiecz na rozgrzanej patelni grillowej. Grahamki pokrój, posmaruj margaryną Optima Omega 3 oraz ricottą. Na wierzch nałóż grillowane warzywa, przecięte na pół pomidorki koktajlowe oraz liście szpinaku.

Podanie

Kanapki posyp świeżymi posiekanymi ziołami i pieprzem. Jeśli chcesz, aby smak był ostrzejszy, dodaj cienko pokrojoną czerwoną cebulę lub natrzyj pieczywo przepołowionym ząbkiem czosnku.

Smacznego!

Autorzy przepisu: Katarzyna Bartoszewska, Tomasz Poneta, plateofjoy.blogspot.com

 

 Kanapki z ricottą i grillowanymi warzywami