Miniserniczki z musem owocowym

15.01.2015

Miniserniczki z musem owocowym

Ciekawa propozycja na niskokaloryczny deser. Ciastka owsiane lub herbatniki z mąki pełnoziarnistej to dawka błonnika pokarmowego, jednak podczas zakupów zwróć uwagę na ich jakość. Stewia jest doskonałym zamiennikiem cukru – zapewnia słodki smak, ale nie zwiększa wartości energetycznej potrawy, może być bezpiecznie stosowana przez wszystkie osoby dbające o zdrowie i zgrabną sylwetkę.

PRZEKĄSKA

Wartość kaloryczna 1 porcji: 160 kcal

Składniki na 6 porcji

Spód

» 100 g herbatników pełnoziarnistych lub ciastek owsianych

» 4 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (90 g)

Masa twarogowa

» 300 g chudego serka twarogowego

» 1 i 1/2 łyżeczki stewii

» 1 laska wanilii

» 1 jajko (60 g)

» 1/4 szklanki śmietanki 30% (60 ml)

» 1/4 szklanki odtłuszczonego jogurtu greckiego (60 ml)

Mus owocowy

» 1 i 1/2 szklanki świeżych ľlub mrożonych owoców sezonowych, np. truskawek, malin, jeżyn, jagód (150 g)

» 2 łyżki wody

» 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (6 g)

» stewia do smaku

Przygotowanie

Spód

Herbatniki rozdrobnij w malakserze lub wsyp do woreczka i rozbij
tłuczkiem. Stop margarynę Optima Cardio, gorącą dodaj do herbatników,
wymieszaj. Masą wyklej dno małych szklaneczek lub słoiczków.

Masa twarogowa

Wymieszaj serek oraz stewię. Laskę wanilii przekrój wzdłuż
na pół, nożem wyskrob ziarenka, dodaj do serka. Połącz z jajkiem, śmietanką i jogurtem. Masę nałóż do słoiczków, napełniając je do 3/4 wysokości. Przykryj folią aluminiową, owiń gumką, w folii zrób 3–4 małe nacięcia.
Garnek wyłóż ściereczką albo gazetą, wstaw serniczki. Ostrożnie wlej wrzącą wodę tak, by słoiczki były zanurzone do 3/4 wysokości. Gotuj 45 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Wyjmij serniczki, odstaw do ostudzenia.

Mus

Do garnuszka wsyp owoce, dodaj wodę i mąkę ziemniaczaną. Doprowadź do wrzenia, gotuj 2–3 minuty, mieszając. Doraw do smaku stewią, zmniejsz ogień, gotuj kolejne 2–3 minuty, aż mus zgęstnieje. Zdejmij z ognia,
nałóż na wierzch serniczków.

Podanie

Miniserniczki z musem owocowym możesz serwować od razu albo dopiero po schłodzeniu.

Smacznego!

Autorka przepisu: Bernadeta Jarnot-Manecka, mojkulinarnypamietnik.blogspot.com

Komentarze

Dodaj komentarz Bądź pierwszy!