Pełnoziarniste muffiny z kaszą jaglaną i truskawkami

16.01.2015

Pełnoziarniste muffiny z kaszą jaglaną i truskawkami

Ciekawy przepis na muffiny, które dzięki kaszy oraz pełnoziarnistej mące będą zawierały znacznie więcej błonnika niż ich tradycyjny odpowiednik.

PRZEKĄSKA Wartość kaloryczna 1 porcji: 173 kcal

Składniki na 8 porcji

» 1/3 szklanki kaszy jaglanej (60 g)

» 2/3 szklanki wody (165 ml)

» 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej (150 g)

» 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)

» 1 łyżeczka sody (4 g)

» 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego (230 g)

» 3 łyżki margaryny Optima Cardio (60 g)

» 1 jajko (60 g)

» 2 białka (60 g)

» 2 łyżki miodu (50 g)

» 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

» 1 szklanka truskawek (150 g)

Przygotowanie

Kaszę wsyp na sito, dwukrotnie przepłucz zimną wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą, gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn, ostudź. Połącz przestudzoną kaszę, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Oddzielnie wymieszaj jogurt, stopioną margarynę, roztrzepane
jajko i białka, miód oraz ekstrakt waniliowy. Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj szpatułką. Dodaj pokrojone na ćwiartki truskawki, delikatnie wymieszaj.

Foremki do muffi nów lub papilotki napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (możesz spawdzić patyczkiem).

Smacznego!

Autorka przepisu: Marta Kornak, kornikwkuchni.blogspot.com

Komentarze

Dodaj komentarz Bądź pierwszy!