Szybkie bułeczki z otrębami i siemieniem lnianym

03.08.2016

Przepis na szybkie bułeczki z otrębami - dieta dla serca

Otręby owsiane są bogate w beta glukany – błonnik rozpuszczalny, który ma właściwości obniżające cholesterol.

ŚNIADANIE Wartość kaloryczna 1 porcji (bez dodatków): 148 kcal

Składniki na 8 porcji:

Bułeczki:
» 1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (180 g)
» 1/2 szklanki otrębów owsianych (50 g)
» 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)
» 2 łyżki siemienia lnianego (20 g)
» 3 łyżki margaryny Optima Cardio (60 g)
» 1/2 szklanki maślanki niskotłuszczowej (120 g)
» 1 białko (30 g)
» 3 łyżki pestek dyni (30 g)

Dodatki do wyboru:
» margaryna Optima Omega 3
» suszone owoce, np. morele
» ulubione orzechy, np. nerkowca
» chudy twaróg
» niskosłodzone domowe konfi tury

Przygotowanie:

Połącz mąkę z otrębami, proszkiem do pieczenia i siemieniem lnianym. Dodaj zimną margarynę, rozetrzyj ją palcami. Wlej maślankę, szybko zagnieć ciasto. Uformuj okrągły placek, następnie pokrój go na 8 trójkątów. Zachowując odstępy, ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch i boki każdej bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem (najlepiej pędzlem cukierniczym). Posyp pestkami dyni.

Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Podanie:

Serwuj bułeczki na ciepło lub na zimno z margaryną Optima Omega 3, z dodatkiem bakalii, chudego twarożku lub domowych, niskosłodzonych konfitur.

Autorzy przepisu: Katarzyna Szatkowska, Marek Bielski. autorzy bloga wKrainieSmaku.pl