Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

11.04.2016

Ziołowe naleśniki z twarogiem i ciecieżycą

Orkisz jest odmianą pszenicy, która wyróżnia się wśród zbóż znaczną zawartością błonnika pokarmowego, cynku oraz selenu. Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca, stanowią cenny element prozdrowotnej diety – ze względu na zawartość fi tosteroli są szczególnie polecane osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

ŚNIADANIE Wartość kaloryczna 1 porcji: 350 kcal

 

Składniki na 4 porcje:

Naleśniki:
» 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (120 g)
» 1 szklanka mleka 1,5% (125 ml)
» 1 jajko (60 g)
» 1 łyżka stopionej margaryny Optima Cardio (20 g)
» 2 łyżeczki suszonego lubczyku
» szczypiorek, oregano oraz natka pietruszki

Nadzienie:
» 1 kostka chudego twarogu (250 g)
» 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
» 2 łyżeczki siemienia lnianego (20 g)
» 1 pęczek szczypiorku
» pieprz do smaku


Pasta z ciecierzycy:
» 1 i 1/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (200 g)
» 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
» 5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)
» ostra papryka

Przygotowanie:

Naleśniki:

Do przesianej mąki dodaj mleko, jajko, margarynę Optima Cardio, lubczyk oraz posiekane zioła, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przyrumień cienkie naleśniki.

Nadzienie:

Twaróg rozkrusz widelcem, wymieszaj z jogurtem. Dodaj podprażone na suchej patelni siemię lniane oraz posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj. Serowym nadzieniem posmaruj połowę naleśników, zwiń.

Pasta z ciecierzycy:

Ciecierzycę dokładnie zmiksuj w blenderze. Dołóż koncentrat pomidorowy i jogurt. Dopraw do smaku ostrą papryką, wymieszaj. Pastą posmaruj resztę naleśników, zwiń.

Autor:Bernadeta Jarnot-Manecka, mojkulinarnypamietnik.blogspot.com