Jak obniżyć cholesterol bez leków

16.01.2015

Zbijamy cholesterol bez leków

Według badania NATPOL 2011 ponad połowa dorosłych Polaków ma podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Część z tych przypadków wymaga leczenia farmakologicznego, ale dla wielu z nich wystarczającym działaniem zapobiegającym rozwojowi poważnych chorób będzie zmiana trybu życia.

Dlaczego nie farmakologia?

Leki na cholesterol stosuje się głównie wtedy, gdy u pacjenta występuje bardzo wysokie ryzyko miażdżycy albo pacjent już jest chory, np. przeszedł zawał serca albo cierpi na chorobę wieńcową. Leczenie farmakologiczne jest konieczne, gdy poziom LDL przekracza 240 mg/dl, a cholesterol całkowity jest wyższy niż 320 mg/dl – zawsze pod ścisłym nadzorem lekarza. Ryzyko zgonu z powodu zawału serca u osób zdrowych oblicza się na podstawie tablic SCORE – jeśli jest ono niższe niż 5%, można zrezygnować z lekarstw. Decyzję o rozpoczęciu leczenia podejmuje się zawsze w oparciu o ogólny stan pacjenta, wywiad rodzinny w kierunku chorób serca, inne wyniki badań oraz obecność otyłości. W większości przypadków działania dietetyczne stanowią podstawę w prewencji choroby wieńcowej oraz incydentów sercowo-naczyniowych.

Jak obniżyć cholesterol zgodnie z piramidą żywieniową

Piramida żywienia jest schematem obrazującym rekomendacje Instytutu Żywności i Żywienia dotyczące rodzaju i ilości produktów żywnościowych, wedle których poleca się komponować codzienny jadłospis. Stosując się do tych zasad, będziemy sprzyjać poprawie stanu naszego zdrowia, a co za tym idzie, dążyć do obniżenia poziomu cholesterolu.

W ostatnich latach piramida została nieco zmodyfikowana. Pojawił się w niej nowy element: codzienna aktywność fizyczna. Wysiłek fizyczny jest nieodzownym elementem zdrowego trybu życia, przy czym nie chodzi tu o wyczynowe uprawianie sportu, a zwykłą rekreację: spacery i lekkie ćwiczenia fizyczne.

Podstawą zdrowego żywienia są produkty z pełnego ziarna (np. kasze, płatki owsiane, dziki ryż) i tłuszcze roślinne, np. olej rzepakowy czy słonecznikowy lub oliwa z oliwek. W codziennym menu nie może zabraknąć warzyw i owoców. Ważnym składnikiem diety są jeszcze ryby, rośliny strączkowe, orzechy i produkty mleczne – dziennie wystarczą 2–3 porcje produktów z tych kategorii. Czubek piramidy to czerwone mięso, wędliny, słodycze, makarony, białe pieczywo – żywność z tego poziomu powinno się ograniczyć do minimum. Ważny składnikiem diety jest również błonnik, który znajdziemy w produktach pełnoziarnistych (ciemnym pieczywie, razowym makaronie, kaszach gruboziarnistych i brązowym ryżu) oraz w warzywach.

Do smarowania pieczywa używaj margaryn miękkich kubkowych, ponieważ pozbawione są szkodliwych tłuszczów trans. Gdy masz problemy z wysokim poziomem LDL, wybieraj margaryny wzbogacone w sterole roślinne, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu, co została udowodniona klinicznie.

Gotowane, surowe i nieprzetworzone

Danie z ryb i warzyw nie przyniesie nam niewiele korzyści, jeśli zostanie usmażone na tłuszczu i polane tłustym sosem. Dieta przy wysokim poziomie LDL wyklucza smażenie, wszystkie składniki możemy ugotować na parze, upiec w folii albo na grillu.

Zdrowa dieta w profilaktyce chorób

Pamiętaj! W prawidłowym żywieniu najważniejszy jest urozmaicony, zbilasowany jadłospis. Szczególnie, jeśli dieta ma zapobiegać rozwojowi chorób dietozależnych.

Komentarze

Dodaj komentarz Bądź pierwszy!