Słodycze a choroby serca

10.02.2016

Słodycze a choroby serca - dieta dla serca

W obecnych czasach spożywamy więcej cukru, niż kiedykolwiek konsumowaliśmy w przeszłości. Takie zwyczaje żywieniowe mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ zwiększają ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. 

Czy warto zmienić przyzwyczajenia i ograniczyć cukier w diecie dla serca? Czy zła opinia słodyczy uzależniona jest tylko od ich słodkiego składnika-cukru?

Dlaczego określane są mianem pustych kalorii?

Słodycze dostarczają dużej ilości kalorii, których źródłem są przede wszystkim tłuszcze i węglowodany. Zazwyczaj nie wnoszą do diety cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i związki mineralne czy przeciwutleniacze. Stąd też zyskały miano „pustych kalorii”. Przy jednocześnie wysokiej gęstości energetycznej charakteryzują się niską wartością odżywczą.

Jak wpływają na stężenie cholesterolu?

Węglowodany w zależności od rodzaju, rozmaicie wpływają na układ krążenia. Udowodniono, iż produkty pełnoziarniste, które są źródłem węglowodanów złożonych mogą przyczynić się do obniżania ryzyka chorób serca i naczyń. Natomiast węglowodany proste, których źródłem są m.in. słodycze wpływają niekorzystnie na gospodarkę lipidową w organizmie.

Wysokie spożycie cukrów wiąże się z wysokim stężeniem triglicerydów. Co więcej, u osób spożywających duże ilości słodyczy, które prócz cukru zawierają zazwyczaj znaczne ilości tłuszczów nasyconych, może dojść do zaburzeń lipidowych objawiających się także wysokim stężeniem złego cholesterolu frakcji LDL

Nie tylko cukier winny

Niektóre słodkie wyroby, takie jak ciasta i ciasteczka, wafelki czy czekoladowe batoniki bogate są w tłuszcze częściowo utwardzone typu trans. Mają one niekorzystny wpływ na profil lipidowy, ponieważ przyczyniają się do zwiększenia stężenia cholesterolu ogółem oraz frakcji LDL oraz obniżenia stężenia dobrego cholesterolu. Należy unikać produktów, których składnikiem są „częściowo uwodornione/utwardzone tłuszcze roślinne”.

Często słodycze są również źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w nadmiarze również niekorzystnie wpływają na pracę układu krążenia.

Czekolada może zmniejszać stężenie cholesterolu?

Tak, ale pod warunkiem, że jest to ciemna czekolada (minimum 70% kakao), najlepiej bez dodatku cukru. Badania potwierdziły, iż związki przeciwutleniające zawarte w kakao (m.in. flawonole i teobromina), mogą wpływać na zwiększenie stężenia „dobrego” cholesterolu frakcji HDL oraz hamować niekorzystne utlenianie lipidów we krwi. Spożycie bogatej we flawonole czekolady zmniejszało stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL.

Jakie desery wybrać, aby serce nie ucierpiało?

Jeśli zmagamy się z wysokim stężeniem cholesterolu, warto zrezygnować z tradycyjnych słodyczy. Dobrą alternatywą dla słodkości będą sałatki czy koktajle owocowe, domowe batoniki musli bez zbędnych dodatków i samodzielnie przygotowane wypieki z odpowiednio zmodyfikowanym składem recepturowym. Doskonałą przekąską będzie również kilka orzechów z kawałkiem wytrawnej gorzkiej czekolady.

Czy warto zrezygnować ze słodyczy?

66% uczestników programu „1000 wizyt dla serca”, którzy w wyniku stosowania zbilansowanej diety wzbogaconej w sterole roślinne, skutecznie obniżyli stężenie cholesterolu spożywało słodycze rzadziej niż 1 w tygodniu. Przed dietoterapią w diecie blisko 80% pacjentów słodkości występowały częściej niż raz w tygodniu, w tym aż 1/3 uczestników słodycze jadała codziennie.

Warto zatem ograniczyć spożywanie słodkości i zwracać uwagę na ich rodzaj.

 

 

 

Bibliografia:

  1. Erdman JW Jr, Carson L, Kwik-Uribe C i wsp. Effects of cocoa flavanols on risk factors for cardiovascular disease. Asia Pac J Clin Nutr 2008; 17 Suppl 1:284-7
  2. Carl L Keen, Roberta R Holt, Patricia I Oteiza, César G Fraga, and Harold H Schmitz: Cocoa antioxidants and cardiovascular health Am J Clin Nutr 2005 81: 1 298S-303S
  3. Magdalena Węglarz, Aldona Kubica, Władysław Sinkiewicz: Znaczenie czekolady w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, Folia Cardiologica Excerpta 2011, tom 6, nr 2, 127–134
  4. Grupa Robocza do spraw postępowania w dyslipidemiach Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe (EAS): Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach, Kardiologia Polska 2011; 69, supl. IV: 143–200