Dlaczego cholesterol HDL jest dobry?

15.01.2015

Dlaczego cholesterol HDL jest

Cholesterol ma dwie twarze. Ta zła to frakcja LDL, osadzająca się na ściankach tętnic w postaci blaszek miażdżycowych. Przyjazne oblicze należy do frakcji HDL, jednego ze strażników gospodarki tłuszczowej. Jego podstawowym zadaniem jest oczyszczanie krwi z niewykorzystanego cholesterolu – w ten sposób chroni nas przed miażdżycą.

Po co w ogóle nam cholesterol?

Każda substancja naturalnie obecna w organizmie czemuś służy i nie inaczej jest z cholesterolem. Umożliwia on przyswajanie witaminy D, bierze udział w produkcji hormonów i kwasów żółciowych, jest jedną ze składowych błon komórkowych, chroni układ nerwowy. Jego głównym producentem jest sam organizm, a dokładniej mówiąc: wątroba i jelita, które wytwarzają około 50–80% cholesterolu. Pozostałe 20–50% dostarczamy organizmowi z pożywieniem. Dlatego powinno się unikać posiłków bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans, powodujące wzrost stężenia „złego” cholesterolu (LDL) we krwi – organizm po prostu nie będzie w stanie odpowiednio go spożytkować. Jego nadwyżka zostanie przemieniona w szkodliwy materiał, upośledzający drożność naczyń krwionośnych.

„Dobry” kontra „zły”

Cholesterol LDL, jeśli jego stężenie we krwi jest zbyt wysokie, odkłada się w tętnicach wieńcowych, powodując stopniowe zawężanie ich światła, przez co do serca dociera mniej krwi i tlenu. Część jego nadprogramowych ilości trafia jednak do wątroby, gdzie dochodzi do utylizacji – transportem nadmiaru LDL zajmuje się właśnie „dobry” cholesterol HDL. Potrafi oczyścić naczynia z cholesterolowych złogów, ale powinien zostać spełniony podstawowy warunek: jego reprezentacja musi przewyższać ilościowo nadwyżkę „złej” frakcji cholesterolu. Jeśli równowaga pomiędzy tymi dwoma rodzajami zostanie zachwiana, nie uda się odprowadzić nadmiaru LDL i tym sposobem na ścianach naczyń krwionośnych tworzą się blaszki miażdżycowe. W naszym interesie jest więc dbanie o to, by „dobrego” cholesterolu nigdy nie brakowało.

Sposób na cholesterol: dieta

Czy wiesz, że zróżnicowana, zbilansowana dieta pomaga utrzymać odpowiedni poziom „dobrego” cholesterolu?

Poziom cholesterolu we krwi zależy między innymi od genów i stylu życia. Najczęściej, choć nie jest to regułą, wysokim poziomem „dobrej” frakcji HDL mogą się pochwalić osoby szczupłe, unikające używek, zdrowo się odżywiające i regularnie uprawiające sport. Ponieważ poziom HDL zależy również od estrogenów (żeńskie hormony płciowe zwiększają jego ilość), kobiety generalnie mają lepsze wyniki w tym zakresie.

Ale niezależnie od płci i wieku, każdy może poprawić swoje wyniki. Pomoże tu zróżnicowana, zbilansowana dieta, niepalenie papierosów, aktywność fizyczna (przynajmniej trzy razy w tygodniu po 40 minut umiarkowanego wysiłku fizycznego) i ograniczenie spożycia alkoholu.