Stanole i sterole roślinne dla serca

17.08.2015 Materiał edukacyjny Polskiego Towarzystwa Dietetyki

Sterole i stanole dla serca

Pozytywny wpływ steroli na gospodarkę cholesterolu w organizmie znany jest od ok. 50 lat. Wiadomo, że sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz „złego’ cholesterolu, głównie poprzez zmniejszenie jego wchłaniania w jelitach.

Sterole roślinne są naturalnymi składnikami roślin. Najobficiej występują w olejach roślinnych, soi, ryżu oraz drewnie sosny. Odnajdziemy je w dosyć dużych ilościach także w sezamie, ziarnach maku, kiełkach pszenicy, orzechach i nasionach roślin strączkowych. 

Żywność funkcjonalna - zalety

Ze względu na małą zwartość steroli/stanoli w żywności, uzyskanie terapeutycznej dawki z produktów naturalnych jest bardzo trudne, dlatego ich właściwości zostały wykorzystane w produkcji żywności innowacyjnej, tzw. żywności funkcjonalnej. Żywność ta nie różni się wyglądem, ani smakiem od tradycyjnej żywności, jednak przez dodatek substancji bioaktywnych może korzystnie oddziaływać na zdrowie człowieka. Na rynku polskim możemy odnaleźć produkty wzbogacane w sterole/stanole takie jak: margaryny do smarowania pieczywa czy jogurty.

Kiedy sterole roślinne zaczynają działać?

Spożywanie 1,5–3 g steroli roslinnych lub stanoli (uwodornione sterole) roślinnych dziennie może obniżać stężenie „złego cholesterolu” LDL o 7–12,5 proc.

Zdrowa dieta dla serca, powinna zawierać żywność funkcjonalną z dodatkiem steroli/stanoli, które skutecznie obniżają wysokie stężenie cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że chorzy przyjmujący leki obniżające cholesterol powinni konsultować jej spożycie z lekarzem. Produkty te nie są zalecane dzieciom poniżej 5 r.ż., kobietom ciężarnymi karmiącym.

 

 

Bibliografia
1.Europejskie wytyczne dotyczące zapobiegania chorobom serca i naczyń w praktyce klinicznej na rok 2012, Piąta Wspólna Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i innych Towarzystw Naukowych ds. Zapobiegania Chorobom Serca i Naczyń w Praktyce Klinicznej (Fifth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice) utworzona przez przedstawicieli dziewięciu towarzystw oraz zaproszonych ekspertów, Kardiologia Polska, 70 (supl. I), 2012
2.Jankowski P.: Leczenie hipercholesterolemii w 2013 roku. Choroby Serca i Naczyń, 10(3), 2013
3.NIH Publication No. 06-5235, National Heart, Lung, and Blood Institute, U. S. Department of Health and Human Services, 2005
4.Plat J.P., Mensink R.P.: Plant stanol and sterol esters in the control of blood cholesterol levels: Mechanism and safety aspects. Am. J. Cardiol. 2005; 96 (supl.): 15D–22D.
5. Rozp. (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących  żywności (z późn. zm.)
6.Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach, Grupa Robocza do spraw postępowania w dyslipidemiach Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe (EAS), Kardiologia Polska, 69 (supl. IV), 2011

Materiał edukacyjny Polskiego Towarzystwa Dietetyki

Komentarze

Dodaj komentarz Bądź pierwszy!