Współczynnik WHR

WHR (ang. waist to hip circumference ratio), stosunek obwodu talii do obwodu bioder, jest wskaźnikiem dystrybucji tkanki tłuszczowej w ciele człowieka. Stosuje się go u osób z nadwagą bądź otyłością (BMI >25). Określa rodzaj sylwetki (typ „gruszki” lub typ „jabłka”) oraz typ otyłości (androidalna lub gynoidalna).

Jak zmierzyć obwód talii i bioder?


1.    Pomiaru dokonaj możliwie najdokładniej. Najlepiej użyj taśmy do pomiarów antropometrycznych; jeśli jej nie posiadasz, użyj centymetra krawieckiego.

2.    Obwód talii - wyczuj dłonią grzebień kości biodrowej oraz dolny łuk żeber, pomiaru dokonaj w połowie odległości między tymi dwoma punktami, oplatając talię miarką.

3.    Obwód bioder - pomiaru dokonaj, oplatając biodra miarką na wysokości największej wypukłości mięśni pośladkowych, poniżej talerzy biodrowych.