Roladki z cukinii z kaszą gryczaną i szpinakiem

Roladki z cukinii z kaszą gryczaną i szpinakiem

Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw odznacza się niską kalorycznością

Wartość kaloryczna 1 porcji: 274 kcal

Składniki na 3 porcje

» 2 cukinie (450 g)

» 2 łyżki oliwy (20 g)

» 1 torebka kaszy gryczanej (100 g)

» 100 g świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach

» 1 ząbek czosnku

» 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

» 2 łyżki margaryny Optima Cardio (40 g)

» 1 łyżka soku z cytryny

» 1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatki (opcjonalnie)

» 1 łyżeczka suszonego tymianku

» 1/2 łyżeczki chili w płatkach

Przygotowanie

Cukinie pokrój w plastry o grubości 2–3 mm. Każdy z nich posmaruj oliwą, odstaw na kilkanaście minut. Kaszę ugotuj tak, aby pozostała lekko twarda (skróć czas o 3–5 minut w stosunku do tego podanego na opakowaniu). Szpinak sparz we wrzątku (mrożony rozmroź), posiekaj. Połącz z kaszą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, margaryną Optima Cardio, sokiem z cytryny oraz pieprzem.

Farsz nałóż łyżką na każdy plaster cukinii, następnie go zroluj. Gotowe roladki umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Zdejmij folię, piecz kolejne 10 minut. Przed podaniem posyp roladki tymiankiem lub chili.

Smacznego!

Autor przepisu: Kamila Grotowska, vegazone.blox.pl