Grzanki z pastą z czerwonej soczewicy

Grzanki z pastą z czerwonej soczewicy

Kanapki nie muszą być monotonne! Soczewica z pieczywem tworzą idealne połączenie ze względu na uzupełniające się aminokwasy. Dzięki wysokiej zawartości białka i mikroelementów posiłek będzie doskonałą przekąską zarówno dla wegetarian, jak i dla osób spożywających na co dzień produkty pochodzenia zwierzęcego.

Wartość kaloryczna 1 porcji: 340 kcal

Składniki na 2 porcje

» 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (90 g)

» 1 łyżka oliwy (10 g)

» 1 szalotka (30 g)

» 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)

» 1 ząbek czosnku

» 1 pomidor (85 g)

» 1/2 łyżeczki chili

» 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

» otarta skórka i sok z 1/2 cytryny

Do podania

» 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa (80 g)

» 2 łyżeczki margaryny Optima Omega 3 (12 g)

» szczypiorek

» natka pietruszki

» kiełki rzodkiewki

Przygotowanie

Soczewicę opłucz na sitku. Wsyp do rondla i zalej wodą w stosunku 3:1. Dodaj łyżkę oliwy. Gotuj ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Pomidor sparz, zahartuj zimną wodą, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej margarynie Optima Cardio. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, duś 3 minuty. Cebulę połącz z soczewicą oraz pomidorem. Dopraw do smaku chili, słodką papryką oraz skórką i sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładką masę.

Podanie

Pełnoziarniste pieczywo podpiecz w tosterze. Posmaruj margaryną Optima Omega 3. Nałóż pastę, posyp posiekanym szczypiorkiem, natką
pietruszki i kiełkami rzodkiewki.

Smacznego!

Atorka przepisu: Małgorzata Zabokrzycka, trawkacytrynowa.pl