Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet w nowej odsłonie. Kasza i warzywa stanowią porcję błonnika, witamin oraz minerałów. Bogactwo przypraw nadaje potrawie wyjątkowy smak i aromat, eliminuje konieczność dodawania soli. Brak w recepturze podrobów oraz tłustego mięsa zmniejsza kaloryczność i zawartość cholesterolu.

 Wartość kaloryczna 1 porcji: 131 kcal

Składniki na 12 porcji:

» 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej (270 g)
» 3 marchewki (140 g)
» 1 pietruszka (80 g)
» 1 korzeń selera (60 g)
» 1 por, biała część (50 g)
» 3 ząbki czosnku
» 2 łyżki margaryny Optima Cardio (40 g)
» 1 łyżeczka majeranku
» 1 łyżeczka oregano
» 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
» 1 łyżeczka tymianku
» 1 łyżeczka słodkiej, najlepiej wędzonej papryki
» 5 łyżek pestek dyni (50 g)
» 2 łyżki oliwy (20 g)
» 2 białka (70 g)
» pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę opłucz, zalej 3 szklankami wody. Gotuj 15–20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pestki dyni upraż na suchej
patelni. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por oczyść, białą część potnij w paski.

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Na dużej patelni rozgrzej margarynę Optima Cardio. Dodaj por oraz czosnek, duś 5 minut. Dołóż marchewki, pietruszkę i seler, wlej 6–8 łyżek wody. Dopraw majerankiem, oregano, gałką muszkatołową, tymiankiem oraz papryką, duś 10–15 minut.

Warzywa połącz z kaszą, pestkami dyni, oliwą oraz białkami. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszaj, zmiksuj. Formę keksówkę wyściel papierem do pieczenia, przełóż masę, wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C, piecz 45–50 minut. Wyciągnij z piekarnika, ostudź, odstaw na noc do lodówki.

Małgorzata Zabokrzycka, trawkacytrynowa.pl