Placuszki jaglano-bananowe

Placuszki jaglano-bananowe

Placuszki jaglano-bananowe to świetna propozycja dla osób zmagających się z wysokim stężeniem cholesterolu. Kasza i owoce są bardzo dobrym źródłem błonnika, który odgrywa istotną rolę w dietoterapii zaburzeń lipidowych.

Wartość kaloryczna 1 porcji: 350 kcal w wersji z malinami (100 g) i jagodami (100 g)

Składniki na 2 porcje

1/3 szklanki kaszy jaglanej (60 g)

1 duży banan (150 g)

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki kurkumy

3 łyżki razowej mąki pszennej (45 g)

1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)

1 kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (150 g)

ulubione owoce (200 g)

Przygotowanie

Placuszki

Kaszę jaglaną praż w garnku o grubym dnie do uzyskania orzechowego aromatu. Przesyp na sito o gęstych oczkach, dokładnie przepłucz wodą. Przełóż do garnka, wlej szklankę wody. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę i zmięknie (nie trzeba jej mieszać). Lekko przestudzoną kaszę zmiksuj z bananem. Dodaj sodę oczyszczoną, kurkumę oraz 2–3 łyżki mąki, by otrzymać gęste ciasto, starannie wymieszaj. Na patelni rozgrzej margarynę Optima Cardio, łyżką nałóż ciasto, przyrumień placuszki z obu stron.

Placuszki serwuj z jogurtem naturalnym oraz ulubionymi owocami.

Smacznego!

Autorka przepisu: Kamila Grotowska, vegazone.blox.pl