Płatki owsiane z owocami

Płatki owsiane z owocami

Wykorzystane w przepisie produkty są źródłem steroli roślinnych (margaryna funkcjonalna), błonnika rozpuszczalnego (płatki i otręby owsiane), tłuszczów nienasyconych (orzechy) oraz antyoksydantów (cynamon, owoce). Ich zadaniem jest utrzymywanie cholesterolu na odpowiednim poziomie.

ŚNIADANIE Wartość kaloryczna 1 porcji: 327 kcal

Składniki na 1 porcje:

» 2 łyżki płatków owsianych górskich (30 g)
» 2 łyżki otrębów owsianych (30 g)
» 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio (6 g)
» 1/2 łyżeczki cynamonu
» 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich (10 g)
» 1 morela lub brzoskwinia (100 g)
» 1 łyżka czarnych porzeczek, jagód lub borówek (40 g)

Przygotowanie:

Płatki i otręby umieść w miseczce, zalej wrzątkiem mniej wiecej pół centymetra powyżej poziomu płatków. Odstaw na ok. 15 minut, aby płatki zmiękły (powinny wchłonąć całą wodę). Następnie dodaj margarynę Optima Cardio, cynamon oraz orzechy włoskie.

Podanie:

Owoce umyj, morerlę lub brzoskwinię pokrój na kawałki. Owsiankę wymieszaj z morelą czy brzoskwinią i wybranymi owocami jagodowymi lub innymi sezonowymi. Możesz udekorować owsiankę listkami mięty.

Autor przepisu: Kamila Grotowska, vegazone.blox.pl