Rolada z indyka ze słoika

Rolada z indyka ze słoika

Wyjątkowa propozycja nie tylko na śniadanie. Domowe produkty to doskonały sposób na wartościowe posiłki dla całej rodziny – mięso z indyka dostarcza pełnowartościowego białka, a bogata kompozycja ziół oraz przypraw gwarantuje doskonały smak i aromat bez konieczności użycia soli.

 

Składniki na 6 porcji

Musztarda:

» 6 łyżek ziaren gorczycy
» 6 łyżek octu jabłkowego
» 8 łyżek wody, 1/2 łyżeczki miodu (7,5 g)
» pieprz, papryka, curry i suszone zioła

Jarzynka:

» 4 marchewki (200 g)
» 2 pietruszki (100 g), 1 seler (200 g)
» 1 cebula (100 g), 1 por (50 g)
» 2 łyżki suszonego lubczyku
» 2 łyżki suszonej natki pietruszki
» 1 łyżeczka pieprzu
» kurkuma, papryka, mielone ziele
angielskie, koperek, bazylia, rozmaryn

Rolada:

» 1 kg fi letu z piersi indyka
» po 2 łyżki suszonego lubczyku i jarzynki
» 1/2 łyżeczki mielonego kminku
» po 1 łyżeczce pieprzu, majeranku i tymianku
» 4 ziarna ziela angielskiego
» 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku
» 3 łyżki domowej musztardy
» 10 pieczarek (200 g)
» 2 łyżki margaryny Optima Cardio (40 g)

Przygotowanie

Musztarda:

Ziarna gorczycy zalej octem oraz połową wody. Odstaw na 12–24 godziny. Zmiksuj w belnderze, stopniowo dolewając resztę wody. Na
koniec dodaj miód oraz ulubione przyprawy.

Jarzynka:

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Por umyj, potnij w talarki. Warzywa
przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 70°C, susz ok. 6 godzin. Warzywa zmiel, wymieszaj z lubczykiem, natką pietruszki, pieprzem oraz innymi wybranymi przyprawami.

Rolada:

Mięso rozetnij na szeroki płat lub rozbij tłuczkiem. Wymieszaj lubczyk, jarzynkę, kminek, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso natrzyj od wewnątrz połową mieszanki przypraw, posmaruj musztardą. Na środek wyłóż pokrojone w plasterki pieczarki, ściśle zwiń, obwiąż sznurkiem. Resztą przypraw oprósz mięso z zewnątrz, odstaw na 2–3 godziny. Na patelni rozpuść margarynę Optima Cardio, włóż roladę, zrumień z każdej strony. Umieść w wyparzonym słoiku, szczelnie zamknij. Wstaw do garnka z zimną wodą, tak by sięgała do 3/4 wysokości słoika, gotuj 2 godziny na średnim ogniu. Po ostudzeniu wstaw do lodówki.

Podanie:

Roladę z indyka podawaj na drugi dzień.

Smacznego!

Autorka przepisu: Bernadeta Jarnot-Manecka, mojkulinarnypamietnik.blogspot.com