
Wyjątkowa propozycja nie tylko na śniadanie. Domowe produkty to doskonały sposób na wartościowe posiłki dla całej rodziny – mięso z indyka dostarcza pełnowartościowego białka, a bogata kompozycja ziół oraz przypraw gwarantuje doskonały smak i aromat bez konieczności użycia soli.
Składniki na 6 porcji
Musztarda: » 6 łyżek ziaren gorczycy Jarzynka: » 4 marchewki (200 g) Rolada: » 1 kg fi letu z piersi indyka |
Przygotowanie
Musztarda:
Ziarna gorczycy zalej octem oraz połową wody. Odstaw na 12–24 godziny. Zmiksuj w belnderze, stopniowo dolewając resztę wody. Na
koniec dodaj miód oraz ulubione przyprawy.
Jarzynka:
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Por umyj, potnij w talarki. Warzywa
przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 70°C, susz ok. 6 godzin. Warzywa zmiel, wymieszaj z lubczykiem, natką pietruszki, pieprzem oraz innymi wybranymi przyprawami.
Rolada:
Mięso rozetnij na szeroki płat lub rozbij tłuczkiem. Wymieszaj lubczyk, jarzynkę, kminek, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso natrzyj od wewnątrz połową mieszanki przypraw, posmaruj musztardą. Na środek wyłóż pokrojone w plasterki pieczarki, ściśle zwiń, obwiąż sznurkiem. Resztą przypraw oprósz mięso z zewnątrz, odstaw na 2–3 godziny. Na patelni rozpuść margarynę Optima Cardio, włóż roladę, zrumień z każdej strony. Umieść w wyparzonym słoiku, szczelnie zamknij. Wstaw do garnka z zimną wodą, tak by sięgała do 3/4 wysokości słoika, gotuj 2 godziny na średnim ogniu. Po ostudzeniu wstaw do lodówki.
Podanie:
Roladę z indyka podawaj na drugi dzień.
Smacznego!
Autorka przepisu: Bernadeta Jarnot-Manecka, mojkulinarnypamietnik.blogspot.com