Sałatka z winogron – jak ją zrobić? [Przepis]

Sałatka z winogron

W letnie i upalne dni nie mamy ochoty gotować. W związku z tym dzisiaj zapraszamy na danie lekkie, ale sycące!

Jest to sałatka z winogronami, która jest zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze! Dzięki temu, że zawiera: pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, a także witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy stanowi kompletny i dobrze zbilansowany posiłek.

Sałatka z winogron – wartość odżywcza i zdrowotna

Tak przygotowana sałatka stanowi świetne rozwiązanie lunch, obiad lub kolację. Dzięki temu, że zawiera sporą dawkę pełnowartościowego białka (aż 24g na 1 porcję!), a także błonnik pokarmowy, zapewnia uczucie sytości na długie godziny!

Danie to dobrze sprawdzi się u tych osób, które chcą zadbać o profil lipidowy krwi, jak również u tych, dbających o swoją sylwetkę. Zastosowanie słodkich winogron może być także pomocne, kiedy unikamy podjadania słodyczy!

Zobacz również: Produkty bogate w białko

Co mówią zalecenia?

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia podstawę naszej diety powinny stanowić świeże i przetworzone warzywa i owoce. Następnie, każdy ze spożywanych posiłków powinien być uzupełniony w pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak makaron, pieczywo lub kasza. Nasza sałatka idealnie wpisuje się w powyższe zalecenia!

Przyrządzając to danie, nie zapomnij także o małej porcji zdrowych tłuszczów pod postacią oleju rzepakowego! Jego dodatek ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tzn. A, D, E i K, a także wpływa korzystnie na zmniejszanie ryzyka chorób układu krążenia, takich jak udar mózgu lub zawał serca!

Wartość odżywcza 1 porcji
Energia (kcal)Białko (g)Węglowodany (g0Tłuszcze (g)Błonnik pokarmowy (g)
68523,869,136,35,56

Polecamy również do czytania: Tabele kalorii produktów

Przepis na sałatkę z winogron

Składniki na jedną porcję

  • kasza pęczak – 1/3 woreczka – 40 g
  • winogrona czerwone – 2 garści  – 140 g
  • suszone pomidory – 6 sztuk – 50 g
  • świeży szpinak lub sałata rzymska – 2 garście – 40 g
  • ser mozzarella – ½ kostki – około 60 g
  • olej rzepakowy – 1 łyżka stołowa – 10 g
  • sok z cytryny – 1 łyżka stołowa – 6 g
  • cebula czerwona – 1/3 sztuki – 35 g
  • czosnek – 1 ząbek – 5 g
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • kurkuma – ½ łyżeczki
  • nasiona słonecznika – 1 łyżka stołowa – 10 g

Sałatka z winogron przepis

Sposób przygotowania sałatki z winogron

  1. Kaszę pęczak ugotuj we wrzącej wodzie al dente.
  2. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyj i osusz.
  3. Suszone pomidory zalej wrzątkiem i odstaw je na kilka minut.
  4. Szpinak lub sałatę pokrój na paski.
  5. Ser odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  6. Cebulę i czosnek obierz ze skórki. Następnie cebulę pokrój na cienkie piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  7. Winogrona pokrój na połówki.
  8. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni do zrumienienia.
  9. Przygotuj sos: wymieszaj ze sobą: olej, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek.
  10. Ugotowaną kaszę wymieszaj z kurkumą.
  11. Suszone pomidory odsącz z nadmiaru wody i pokrój na cienkie paski.
  12. Wszystkie warzywa i owoce, a także kaszę przełóż do miski. Całość wymieszaj, polej sosem i posyp słonecznikiem.

Smacznego!
Optima Cardio

Wskazówka

W wersji wegańskiej ser mozzarella zamień na tofu. Nie zapomnij wówczas doprawić swojego dania wędzoną papryką!

Również, jeśli nie masz czasu na gotowanie kaszy, możesz ją zamienić na dwie kromki razowego (pełnoziarnistego) chleba lub bułkę grahamkę.

Artykuł konsultowany przez mgr Jadwigę Przybyłowską

Mgr Jadwiga Przybyłowska, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka  na  SGGW w Warszawie, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Przez kilkanaście zdobywała doświadczenie zawodowe jako Ekspert ds. Żywienia i Komunikacji  Prozdrowotnej, koordynując i tworząc projekty nagłaśniające w mediach i środowiskach opiniotwórczych  zdrowy styl życia i odżywiania.  Przez ostatnich siedem lat współpracuje z Oxford Biomedical Technologies z US laboratorium ISO-LAB w Warszawie.