Tosty z łososiem i borówkami

Tosty z łososiem i borówkami

Ważnym elementem diety dla serca jest spożywanie minimum 2 razy w tygodniu ryb morskich bogatych w kwasy tłuszczowe DHA i EPA o działaniu przeciwzapalnym. Silne właściwości przeciwutleniające mają rownież borówki. Znajdujące się w nich antyoksydanty chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

ŚNIADANIE Wartość kaloryczna 1 porcji: 331 kcal

Składniki na 2 porcje:

» 1 mały fi let z łososia (100 g)
» 2 łyżki posiekanego koperku
» 1 łyżka margaryny Optima Omega 3 (20 g)
» 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego (180 g)
» 2 łyżeczki łagodnej musztardy
» 1 łyżeczka startego chrzanu
» 2 łyżki borówek (40 g)

Przygotowanie:

Łososia umyj, osusz, gotuj 3–4 minuty na parze, podziel na mniejsze kawałki. Koperek wymieszaj z margaryną Optima Omega 3, posmaruj nią chleb tostowy. Na dwóch kromkach ułóż ugotowanego łososia, posmaruj musztardą i chrzanem. Posyp umytmi, osuszonymi borówkami. Każdą kanapkę przykryj kromką pieczywa tostowego, zapiecz w tosterze.

AutorzyL Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl