Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów to dobra alternatywa dla zup zabielanych śmietaną. Pomidory są źródłem błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, witamin: A, B1, B2, C, PP, kwasu foliowego oraz potasu niezbędnego dla prawidłowej pracy serca. Zawierają również cenny antyutleniacz – likopen, który może zapobiegać miażdżycy.

Wartość kaloryczna 1 porcji (bez dodatków): 183 kcal

Składniki na 4 porcje

» 4 pomidory malinowe (800 g)

» 2 ogórki gruntowe (300 g)

» 1/2 czerwonej papryki (150 g)

» 1/2 czerwonej cebuli (25 g)

» 1 łyżka octu winnego (6 g)

» 4 łyżki oliwy extra virgin (40 g)

» świeżo zmielony pieprz

» 10 liści mięty

» 10 liści bazylii

Dodatki

» 4 kromki pełnoziarnistej bagietki (100 g)

» 1 łyżka margaryny Optima Omega 3 (20 g)

» liście bazylii i mięty do dekoracji

» 1/2 czerwonej papryki (150 g)

» 1/2 czerwonej cebuli (25 g)

Przygotowanie

Chłodnik

U góry i na dole natnij pomidor na krzyż, zanurz we wrzątku. Po 30 sekundach wyjmij, wrzuć na chwilę do zimnej wody, obierz ze skórki, pokrój
na kawałki. Ogórki obierz, przetnij na pół. Z papryki usuń gniazdo nasienne. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warzywa wrzuć do malaksera, zmiksuj. Wlej ocet winny, oliwę, dopraw do smaku pieprzem. Dodaj miętę i bazylię, ponownie zmiksuj. Chłodnik odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.

1/2 papryki i cebuli potnij w drobną kostkę. Bagietkę pokrój na kromki, podpiecz w tosterze lub na suchej patelni. Grzanki posmaruj margaryną
Optima Omega 3.

Podanie

Mocno schłodzoną zupę nalej na talerze, każdą porcję posyp papryką oraz cebulą, udekoruj świeżymi ziołami.

Smacznego!

Autorka przepisu: Edyta Kusińska, madameedith.blogspot.com