Jak różne kuchnie świata dbają o serce? Wypróbuj nowe potrawy!

Jak różne kuchnie świata dbają o serce?

Zbilansowana dieta dla serca jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan naszego zdrowia, jednak wciąż pozostaje niedoceniana.

Wiele badań epidemiologicznych potwierdziło, iż tradycyjny sposób żywienia osób zamieszkujących basen Morza Śródziemnego, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Dlatego też dbając o serce, powinniśmy jak najwięcej czerpać z tradycyjnej kuchni greckiej czy włoskiej. Jednak nie tylko one mają wiele do zaoferowania.

Moc pomidorów

Kuchnię włoską i hiszpańską łączą aromatyczne czerwone poma amoris, czyli jabłka miłości. Pierwszy znany wydrukowany przepis na potrawę z pomidorów (Sos pomidorowy w stylu hiszpańskim) został wydany w 1692 roku w Neapolu w książce Antonio Latini „La scala Alla Moderna”.

Dziś nie wyobrażamy sobie ani włoskiego spaghetti bez aromatycznego sosu, ani hiszpańskiej salsy. Obie te potrawy opierają się na świeżych pomidorach. Warzywo to jest bogate w likopen, składnik, który ma działanie przeciwutleniające, czyli może działać ochronnie na naczynia krwionośne. Spróbuj przygotować je w domu.

Czytaj także: Co jeść by poprawić pracę mózgu?

Grecka oliwa

W Atenach starożytność miesza się z nowoczesnością, przejawie się to również w greckiej kulturze kulinarnej. Nowocześni Grecy, tak jak ich przodkowie swą kuchnię opierają na oliwie z oliwek. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin) charakteryzuje się dużą zawartością polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. Jej profil tłuszczowy również jest korzystny, bo zawiera w przewadze tłuszcze jednonienasycone, które pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu.

Grecy oliwą skrapiają warzywa, grillowane mięsa czy ryby, dodają obficie do pysznych sałatek. Grecka kuchnia jest bardzo urozmaicona, różne smaki, tekstury, aromatyczne zioła. Warto wprowadzić elementy tej kuchni do codziennej diety dla serca. Szczególnie, że za efekt zdrowotny tej diety odpowiadają wszystkie jej składniki, a nie pojedyncze produkty.

Optima DHA

Wykwintny gravlax

Sztokholm, często nazywany „Wenecją północy” leży w Szwecji, w kraju, gdzie nie brakuje ryb i są one dosyć mocno obecne w tradycyjnej kuchni. Wiele badań udowodniło pozytywny wpływ tłustych ryb bogatych w kwasy omega 3 na układ krążenia. Dlatego też warto sięgnąć do tej tradycji kulinarnej i spróbować wykwintnego gravlaxa, przygotowanego z surowego łososiaczy marynowanych śledzi w przeróżnych, nieoczywistych marynatach.

Polecamy do czytania: Mięso to nie tylko źródło białka

Wartościowe curry

Kuchnia hinduska obfituje w różnorodne, bardzo aromatyczne i charakterystyczne przyprawy. Jest to jedna z jej zalet, nie tylko z uwagi na wyraźny smak, ale również walory zdrowotne. Na przykład żółta kurkuma charakterystyczna dla tej kuchni, zawiera substancją bioaktywną – kurkuminę, która zwalcza wolne rodniki, ponieważ ma działanie antyoksydacyjne.

Kurkuma jest jednym z głównych składników przyprawy curry. Poza tym bazą znacznej części potraw mięsnych jest drób, czyli chudy gatunek mięs polecany w diecie dla serca. Warto samodzielnie przygotować flagową potrawę kuchni indyjskiej – curry, czyli duszone mięso z wieloma przyprawami i warzywami, lub dal – treściwą zupę z soczewicy.

Bibliografia:

  1. Bruce B. Historia smaku, Wyd. Carta Blanca, 2009
  2. Hu FB, Willett WC. (2002) Optimal diets for prevention of coronary heart disease. JAMA. 2002 Nov 27;288(20):2569-78. Review
  3. Wongcharoen W, Phrommintikul A. The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. Int J Cardiol. 2009 Apr 3;133(2):145-51. 
Artykuł konsultowany przez mgr Jadwigę Przybyłowską

Mgr Jadwiga Przybyłowska, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka  na  SGGW w Warszawie, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Przez kilkanaście zdobywała doświadczenie zawodowe jako Ekspert ds. Żywienia i Komunikacji  Prozdrowotnej, koordynując i tworząc projekty nagłaśniające w mediach i środowiskach opiniotwórczych  zdrowy styl życia i odżywiania.  Przez ostatnich siedem lat współpracuje z Oxford Biomedical Technologies z US laboratorium ISO-LAB w Warszawie.