Krem marchewkowy z pomarańczą i curry

Krem marchewkowy z pomarańczą i curry

 

Zupa niskokaloryczna, a ze względu na dużą ilość marchwi bogata w beta-karoten – prowitaminę, która w organizmie przekształca się w witaminę A. Chroni ona organizm przed wolnymi rodnikami oraz sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu narządu wzroku. Pestki słonecznika, oprócz wysokiej wartości odżywczej, dodają daniu wyrazistości.

 

ZUPA Wartość kaloryczna 1 porcji: 184 kcal

 

Składniki na 4 porcje:

Zupa:
» 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
» 1 duża szalotka (100 g)
» 1 ząbek czosnku (3 g)
» 7 dużych marchewek (750 g)
» 5 szklanek niesłonego wywaru warzywnego (1 i 1/4 l)
» 2 łyżeczki curry
» 1/2 łyżeczki ostrej papryki
» 1/3 łyżeczki pieprzu
» skórka otarta z 1 pomarańczy
» sok z 1/2 pomarańczy (50 g)

Dodatki:
» 4 łyżki pestek słonecznika (16 g)

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej margarynę Optima Cardio, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę. Następnie dodaj przeciśnięty
przez praskę czosnek. Po minucie wrzuć do garnka obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Dobrze wymieszaj, duś 3 minuty. Warzywa zalej wywarem, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, gotuj ok. 15 minut, aż marchew stanie się miękka. Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku curry, papryką oraz pieprzem, dobrze wymieszaj. Dodaj otartą skórkę oraz sok z pomarańczy, ponownie wymieszaj.

Podanie:

Na suchą patelnię wsyp pestki słonecznika, upraż na złoty kolor. Posyp nimi nalaną na talerze zupę.

Życzymy smacznego!

Autor przepisu: Marta Kornak, kornikwkuchni.blogspot.com