Krem z kalarepy

Krem z kalarepy

Kalarepa dostarcza sporej dawki potasu, który skutecznie obniża ciśnienie krwi. Ponadto jest doskonałym źródłem witaminy C – ważnej dla utrzymania odpowiedniej elastyczności naczyń krwionośnych i neutralizowania wolnych rodników.

Wartość kaloryczna 1 porcji: 175 kcal

Składniki na 2 porcje

» 2 kalarepy (400 g)

» 1 seler (250 g)

» 1 por (50 g)

» 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)

» 3–4 szklanki niesłonego wywaru warzywnego (750–1000 ml)

» 1 płaska łyżeczka pieprzu

» sok z 1/2 cytryny

Dodatki (opcjonalnie)

» kurkuma

» natka pietruszki lub świeże oregano

» olej lniany

Przygotowanie

Zupa krem

Warzywa obierz, umyj, pokrój na kawałki. W dużym garnku rozpuść margarynę Optima Cardio, wrzuć warzywa. Duś kilka minut, następnie wlej
750 ml wywaru warzywnego. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Lekko przestudzoną zupę zmiksuj na gładki krem. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsty, możesz dolać więcej wywaru. Dopraw do smaku pieprzem, sokiem z cytryny oraz kurkumą.

Podanie

Krem nalej do miseczak, posyp posiekaną natką pietruszki lub oregano, skrop olejem lnianym.

Smacznego!

Autorka przepisu: Kamila Grotowska, vegazone.blox.pl