Cholesterol – prawdy i mity

Cholesterol – prawdy i mity

Jak wynika ze statystyk, choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w Polsce. Za głównego winowajcę tego stanu rzeczy, bardzo wiele osób uważa cholesterol. O ile zbyt wysokie stężenie tego związku faktycznie prowadzi do chorób układu krążenia, to jednak cholesterol ma również swoje dobre oblicze.

Oto kilka faktów i mitów na temat cholesterolu, które warto znać:

1. Cholesterol to zło – MIT

Cholesterol bardzo często jest uważany za głównego winowajcę w przypadku chorób układu krążenia. Warto jednak wiedzieć, że związek ten występuje pod wieloma postaciami, a na to, czy cholesterol szkodzi czy pomaga, ma wpływ również jego stężenie we krwi. Cholesterol LDL w wysokim stężeniu na przykład, oddziałuję niekorzystnie na ludzki organizm, prowadząc do zaburzeń działania układu sercowo-naczyniowego. W przypadku cholesterolu HDL warto, aby jego stężenie było wysokie.  W wielu badaniach wykazano bowiem odwrotnie proporcjonalną korelację między stężeniem HDL, a występowaniem chorób układu krążenia. Wpływ ten zależy od działania powyższej substancji na wsteczny transport cholesterolu do wątroby, gdzie jest on ostatecznie metabolizowany.

2. Sterole roślinne pomagają obniżać cholesterol – FAKT

Ostatnimi czasy w kontekście cholesterolu bardzo dużo mówi się o sterolach roślinnych, których obecność w diecie pomaga obniżyć jego poziom. Są to związki, które powszechnie występują w owocach i warzywach i olejach roślinnych, jednak ich ilość w typowej rodzimej diecie  jest nie wystarczająca, aby zauważalnie obniżyć poziom cholesterolu Warto uzupełnić nasze codzienne menu w żywność funkcjonalną, np. margaryny z dodatkiem steroli roślinnych. Wyniki badań wykazują, że spożywanie margaryny, zawierającej 1,5–3 g steroli roślinnych każdego dnia (2–3 kromki chleba), obniża cholesterol aż o 7–12,5 proc.

Polecamy również przeczytać: Zbyt wysoki poziom cholesterolu – co dalej?

3. Wysoki cholesterol to domena starszych osób – MIT

Powszechnie uważa się, że młode osoby nie mogą mieć problemów z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Tymczasem jest to nieprawda – podwyższony poziom tej substancji można zaobserwować nawet u niektórych dzieci. Zdarza się to jednak przede wszystkim w rodzinach, w których pojawia się tzw. Hipercholesterolemia rodzinna. Wówczas podwyższony poziom cholesterolu we krwi ma  podłoże genetyczne.

Co więcej, problemy z wysokim cholesterolem mają również nieobciążone genetycznie, młode, szczupłe i wysportowane osoby, które na pierwszy rzut oka nie zdradzają żadnych problemów ze zdrowiem.

4. Podwyższony cholesterol to powszechny problem Polaków – FAKT

Według prowadzonych statystyk, podwyższony poziom cholesterolu we krwi można wykazać u blisko 61 proc. naszych rodaków. Dlaczego tak jest? To przede wszystkim wpływ dynamicznego rozwoju technologicznego i wzrost tempa życia, który wymusił na nas mniejszą aktywność fizyczną, a także nieregularną, ubogą w składniki odżywcze dietę.

Optima Omega 3

5. Hipercholesterolemię można łatwo wykryć – MIT

O ile w przypadku przeziębienia lub grypy pierwsze objawy są dość oczywiste i łatwo zauważalne, o tyle podwyższony poziom cholesterolu we krwi takowych nie daje prawie wcale. Przy naprawdę wysokim stężeniu, można zaobserwować tworzenie się żółtawych grudek w okolicach powiek, tzw. kępków żółtych. W większości przypadków jednak, hipercholesterolemię wykrywa się wtedy, kiedy spowoduje ona inne dolegliwości, takie jak np. miażdżyca lub choroba niedokrwienna serca. Jedynym sposobem, sprawdzić poziom cholesterolu są regularne badania.

Przeczytaj koniecznie: Sterole roślinne – jako pogromcy cholesterolu

6. Dieta wpływa na poziom cholesterolu – FAKT

Odpowiednia dieta ma ogromny wpływ na prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi. Dotyczy to szczególnie spożywania tłuszczów, które powinny obfitować w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Takowe można znaleźć w tłustych rybach morskich, orzechach i olejach roślinnych. Warto również, aby w diecie nie brakowało produktów bogatych w błonnik. Związek ten wykazuje bowiem wielopłaszczyznowe działanie na układ trawienny i znacząco przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu pokarmowego.

Artykuł konsultowany przez mgr Jadwigę Przybyłowską

Mgr Jadwiga Przybyłowska, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka  na  SGGW w Warszawie, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Przez kilkanaście zdobywała doświadczenie zawodowe jako Ekspert ds. Żywienia i Komunikacji  Prozdrowotnej, koordynując i tworząc projekty nagłaśniające w mediach i środowiskach opiniotwórczych  zdrowy styl życia i odżywiania.  Przez ostatnich siedem lat współpracuje z Oxford Biomedical Technologies z US laboratorium ISO-LAB w Warszawie.