Cholesterol – przyjaciel czy wróg

Cholesterol – przyjaciel czy wróg

Cholesterol pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Służy między innymi do produkcji hormonów płciowych i kwasów żółciowych. W skórze pod wpływem promieni słonecznych z cholesterolu powstaje witamina D.

Pamiętaj! Nie istnieje podział na „dobry” i „zły” cholesterol zawarty w żywności

Cholesterol w organizmie transportowany jest w postaci kompleksów z białkami – lipoprotein. Terminem „dobry cholesterol” potocznie określa się lipoproteiny o wysokiej gęstości – HDL, które przenoszą cholesterol do wątroby, gdzie jest przetwarzany lub wydalany z organizmu. Wyższe stężenie „dobrego cholesterolu” zmniejsza ryzyko chorób serca i naczyń. Cholesterol LDL (lipoproteiny o małej gęstości) to tzw. „zły cholesterol”, transportowany z wątroby do tkanek pozawątrobowych. Jego nadmiar sprzyja powstawania miażdżycy, uszkodzeniu serca i naczyń.

Z badań wynika, że obniżenie stężenia „złego” cholesterolu znacząco zmniejsza ryzyko powikłań chorób układu krążenia.

Czytaj także: Prawidłowe poziomy cholesterolu: czy mieszczę się w normie?

Gdzie znajdziesz cholesterol?

Źródłem cholesterolu są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak żółtko jaj, podroby i wędliny podrobowe, masło, tłusta śmietana i sery żółte, tłuste mięsa (im bardziej tłuste mięso tym więcej zawiera cholesterolu). Ponieważ wysokie stężenie cholesterolu we krwi sprzyja miażdżycy, wszystkim zaleca się ograniczenie spożycia do 300 mg/dobę, a osobom z grupy ryzyka do 200 mg/dobę. Taką ilość cholesterolu zawiera 11 jaja kurzego, 12 łyżek masła czy około 80 g pasztetu.

Polecamy dodatkowo artykuł: Jak zwiększyć poziom cholesterolu HDL?

Artykuł konsultowany przez mgr Jadwigę Przybyłowską

Mgr Jadwiga Przybyłowska, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka  na  SGGW w Warszawie, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Przez kilkanaście zdobywała doświadczenie zawodowe jako Ekspert ds. Żywienia i Komunikacji  Prozdrowotnej, koordynując i tworząc projekty nagłaśniające w mediach i środowiskach opiniotwórczych  zdrowy styl życia i odżywiania.  Przez ostatnich siedem lat współpracuje z Oxford Biomedical Technologies z US laboratorium ISO-LAB w Warszawie.