
Cholesterol pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Służy między innymi do produkcji hormonów płciowych i kwasów żółciowych. W skórze pod wpływem promieni słonecznych z cholesterolu powstaje witamina D.
Pamiętaj! Nie istnieje podział na „dobry” i „zły” cholesterol zawarty w żywności
Cholesterol w organizmie transportowany jest w postaci kompleksów z białkami – lipoprotein. Terminem „dobry cholesterol” potocznie określa się lipoproteiny o wysokiej gęstości – HDL, które przenoszą cholesterol do wątroby, gdzie jest przetwarzany lub wydalany z organizmu. Wyższe stężenie „dobrego cholesterolu” zmniejsza ryzyko chorób serca i naczyń. Cholesterol LDL (lipoproteiny o małej gęstości) to tzw. „zły cholesterol”, transportowany z wątroby do tkanek pozawątrobowych. Jego nadmiar sprzyja powstawania miażdżycy, uszkodzeniu serca i naczyń.
Z badań wynika, że obniżenie stężenia „złego” cholesterolu znacząco zmniejsza ryzyko powikłań chorób układu krążenia.
Czytaj także: Prawidłowe poziomy cholesterolu: czy mieszczę się w normie?
Gdzie znajdziesz cholesterol?
Źródłem cholesterolu są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak żółtko jaj, podroby i wędliny podrobowe, masło, tłusta śmietana i sery żółte, tłuste mięsa (im bardziej tłuste mięso tym więcej zawiera cholesterolu). Ponieważ wysokie stężenie cholesterolu we krwi sprzyja miażdżycy, wszystkim zaleca się ograniczenie spożycia do 300 mg/dobę, a osobom z grupy ryzyka do 200 mg/dobę. Taką ilość cholesterolu zawiera 11 jaja kurzego, 12 łyżek masła czy około 80 g pasztetu.
Polecamy dodatkowo artykuł: Jak zwiększyć poziom cholesterolu HDL?

Mgr Jadwiga Przybyłowska, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka na SGGW w Warszawie, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Przez kilkanaście zdobywała doświadczenie zawodowe jako Ekspert ds. Żywienia i Komunikacji Prozdrowotnej, koordynując i tworząc projekty nagłaśniające w mediach i środowiskach opiniotwórczych zdrowy styl życia i odżywiania. Przez ostatnich siedem lat współpracuje z Oxford Biomedical Technologies z US laboratorium ISO-LAB w Warszawie.