Ciastka owsiano-orzechowe

Ciastka owsiano-orzechowe

Daktyle są źródłem witaminy B6, która jest niezwykle ważna w przemianach homocysteiny. Homocysteina wpływa negatywnie na śródbłonek naczyń krwionośnych, jest więc jednym z czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dane wskazują, że wysokie stężenie tego związku wiąże się z trzykrotnie wyższym ryzykiem zawału serca.

Wartość kaloryczna 1 porcji: 95 kcal

Składniki na 16 porcji:

» 5 suszonych daktyli (25 g)

» 2–3 banany – 1 szklanka po zmiksowaniu (200 g)

» 1 szklanka płatków owsianych górskich (120 g)

» 1/2 szklanki otrębów owsianych (50 g)

» 1/2 łyżeczki cynamonu

» 2 łyżki margaryny Optima Cardio (40 g)

» garść orzechów laskowych lub włoskich (80 g)

 

Przygotowanie:

Daktyle zalej kilkoma łyżkami wrzątku, odstaw na 15 minut. Banany zmiksuj na gładkie purée. Dodaj daktyle wraz z wodą,
ponownie zmiksuj. Masę połącz z płatkami owsianymi, otrębami, cynamonem, margaryną Optima Cardio i drobno posiekanymi orzechami. Odstaw na 15 minut do lodówki. Z łyżki ciasta formuj w dłoniach kulki, następnie każdą
rozpłaszcz, nadając jej kształt ciastka. Ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.