Czy jesteś w grupie ryzyka?

Czy jesteś w grupie ryzyka?

Choroby układu krążenia dotyczą znacznej części naszej populacji. Podwyższony poziom cholesterolu może dotyczyć nawet 61% dorosłych Polaków (18 mln osób), a ponad połowa z nich może nie być tego faktu świadoma.

Czynniki prowadzące do chorób układu krążenia podzielono na dwa rodzaje: niemodyfikowalne i modyfikowalne. Do tej pierwszej grupy zaliczamy: wiek, płeć, uwarunkowania genetyczne, rodzinne występowanie chorób układu krążenia, czy przewlekłe choroby nerek. Nie masz na nie wpływu. Jednak powodem chorób serca i naczyń są również: nieprawidłowa dieta, palenie tytoniu, nadmierna masa ciała, niska aktywność fizyczna, stres, nadużywanie alkoholu, wysoki poziom cholesterolu czy nadciśnienie tętnicze. Ta druga grupa czynników może być przez ciebie kontrolowana. Im więcej czynników wyeliminujesz, tym mniejsze będzie prawdopodobieństwo zachorowania.

Czytaj także: Podwyższony cholesterol a choroby serca
Optima Cardio Potas +

Czynniki ryzyka chorób układu krążenia

Dietetyk pomoże kontrolować czynniki związane przede wszystkim z nieprawidłowym żywieniem (Rysunek 1). Dzięki praktycznym zaleceniom, wprowadzenie zdrowej diety dla serca nie sprawi większych trudności.

Udowodniono, że sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Efekt obniżenia cholesterolu o 7-10% uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy konsumpcji od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych dziennie w połączeniu ze zdrowym stylem życia oraz zbilansowaną i zróżnicowaną dietą. 30 g to dzienna zalecana porcja Optimy Cardio zawierająca dawkę steroli roślinnych 1,6 g. Istnieje wiele czynników ryzyka chorób serca. Zmiana jednego z nich nie daje gwarancji obniżenia ryzyka.

Dodatkowo polecamy przeczytać: Życie po zawale serca – co się zmienia?

Artykuł konsultowany przez mgr Jadwigę Przybyłowską

Mgr Jadwiga Przybyłowska, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka  na  SGGW w Warszawie, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Przez kilkanaście zdobywała doświadczenie zawodowe jako Ekspert ds. Żywienia i Komunikacji  Prozdrowotnej, koordynując i tworząc projekty nagłaśniające w mediach i środowiskach opiniotwórczych  zdrowy styl życia i odżywiania.  Przez ostatnich siedem lat współpracuje z Oxford Biomedical Technologies z US laboratorium ISO-LAB w Warszawie.