Dlaczego należy spożywać mniej cukru i soli?

Rafinowany cukier biały, a także syrop glukozowy czy glukozowo-fruktozowy, szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, są najmniej korzystne dla twojego zdrowia. Ich nadmiar sprzyja nadwadze, cukrzycy oraz podnosi stężenie triglicerydów we krwi. Staraj się ograniczyć ich spożycie.

Główne źródło cukru w diecie to nie tylko słodycze, ale również słodkie napoje czy dosładzane produkty mleczne. Szklanka gazowanego napoju może zawierać nawet 5 łyżeczek cukru. Sprawdź również etykietę smakowych płatków śniadaniowych i pełnoziarnistych ciasteczek. Często, na drugim miejscu składu recepturowego widnieje cukier.

Ograniczenie spożycia soli kuchennej do 5 g/dobę zaleca się od wielu lat, jednak statystyczny Polak zjada jej 2-3 razy więcej.. Nadmierna konsumpcja soli może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób: nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu, a nawet raka żołądka.

Unikaj słonych przekąsek, takich jak solone orzeszki, krakersy czy paluszki oraz kiszonych i konserwowych warzyw. Ogórki kwaszone mogą zawierać nawet 70 razy więcej sodu niż ogórki świeże. Sery żółte, wędliny oraz ryby wędzone także zawierają dużo soli. Stopniowo ograniczaj dosalanie potraw. Zastąp sól kuchenną solą potasową, ulubionymi przyprawami, suszonymi lub świeżymi ziołami.

Bibliografia

1.Europejskie wytyczne dotyczące zapobiegania chorobom serca i naczyń w praktyce klinicznej na rok 2012, Piąta Wspólna Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i innych Towarzystw Naukowych ds. Zapobiegania Chorobom Serca i Naczyń w Praktyce Klinicznej (Fifth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice) utworzona przez przedstawicieli dziewięciu towarzystw oraz zaproszonych ekspertów, Kardiologia Polska, 70 (supl. I), 2012

2.National Nutrient Database for Standard Reference (USDA), Release 26, Software v.1.4, The National Agricultural Library, http://www.ars.usda.gov, 2014

3.NIH Publication No. 06-5235, National Heart, Lung, and Blood Institute, U. S. Department of Health and Human Services, 2005

4. Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach, Grupa Robocza do spraw postępowania w dyslipidemiach Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe (EAS), Kardiologia Polska, 69 (supl. IV), 2011

Materiał edukacyjny Polskiego Towarzystwa Dietetyki