Gołąbki z kaszą pęczak

Gołąbki z kaszą pęczak

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Pomidory znajdujące się w potrawie dostarczają zarówno potasu, jak i likopenu – związku o właściwościach przeciwutleniających. Czosnek jest przyprawą zalecaną w diecie dla zdrowego serca.

Wartość kaloryczna 1 porcji(bez dodatków): 229 kcal

Składniki na 12 porcji

Gołąbki:
» 12 liści kapusty (ok. 1 kg)
» 1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak (270 g)
» 500 g mięsa drobiowego lub z chudej szynki
» 1 cebula (150 g)
» 1 papryka (200 g)
» 4 białka (120 g)
» 2 ząbki czosnku
» 1/2 pęczka koperku
» pieprz do smaku

Sos pomidorowy:
» 2 cebule (300 g)
» 4 łyżki margaryny Optima Cardio (80 g)
» 1 papryka (200 g)
» 8 pomidorów (2 kg)
» 3–4 ząbki czosnku
» pieprz do smaku
» 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (45 g)
» 3/4 szklanki świeżej lub mrożonej kukurydzy (150 g)
» 1 szklanka niesłonego wywaru warzywnego (250 ml)
» 1/2 pęczka koperku

Przygotowanie:

Gołąbki:

Liście kapusty zblanszuj we wrzątku. Odcedź i od razu przełóż do zimnej wody. Kaszę pęczak ugotuj w wodzie lub domowym bulionie warzywnym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso oczyść i zmiel. Cebulę drobno posiekaj. Paprykę pokrój w niewielką kostkę. Połącz warzywa z mięsem. Dodaj białka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Masę dokładnier wyrób. Farsz nałóż na liście kapusty, zwiń, formując gołąbki.

Sos pomidorowy:

Pomidory sparz, zahartuj zimną wodą, zdejmij skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, zeszklij na margarynie Optima Cardio. Dodaj paprykę pokrojoną w niewielką kostkę, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wlej bulion, dołóż koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz posiekany koperek. Goląbki ułóż w rondlu, zalej sosem pomidorowym. Gotuj godzinę na małym ogniu pod przykryciem.

Podanie:

Gołąbki nałóż na talerze, polej sosem, w którym się gotowały.
Smacznego

Autor przepisu: Katarzyna Szatkowska, wKrainieSmaku.pl