Jakie ryby wybrać na wigilijny stół?

Jakie ryby wybrać na wigilijny stół?

 

Głęboko zakorzeniony w wigilijnej tradycji karp cechuje się specyficznym smakiem, który nie każdemu odpowiada. Mimo, że wiele osób należy do grupy wielbicieli tej ryby, to sporo osób, dla których zdrowa dieta ma znaczenie, szuka innej alternatywy na wigilijny stół. Co mają do wyboru?

 

Pstrąg

Jest to ryba, która na wigilijnym stole bardzo często ląduje w sąsiedztwie karpia. Dorośli smakosze cenią ją za delikatne w smaku i dotyku mięso, a dzieci uwielbiają ją jeść ze względu na niewielką ilość ości. Poza tym, pstrąg należy do mało tłustych ryb – zawiera 2,1 gramów tłuszczu na 100 gramów mięsa. Mięsem tym nie powinni wzgardzić również odchudzający się, bowiem ryba ta ma tylko 97 kcal na 100 gramów – nie trzeba więc odmawiać jej sobie w czasie Wigilii.

Mięso pstrąga jest także źródłem łatwo przyswajalnego białka, pierwiastków mineralnych (sód, potas, magnez, fosfor) a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A oraz D. Spośród wszystkich ryb słodkowodnych, obecnych na naszych stołach, pstrąg zawiera również największą ilość dobroczynnych dla serca kwasów omega 3. Warto włączyć ten produkt do codziennej diety, nie tylko w święta.

Halibut

Ta ryba również zawiera potężną dawkę potrzebnych kwasów omega 3 – w 100 gramach mięsa znajdziemy aż 0,62g tych związków. Choć jest to ryba dość droga i przez to niezbyt często zjadana przez naszych rodaków, to jednak warto zwiększyć jej spożycie, chociażby ze względu na wysoką zawartość witaminy B6, B12, a także niacyny. Mięso halibuta dostarcza ponadto wspomnianych już wcześniej mikro i makroelementów: sodu, potasu, magnezu oraz selenu.

Jak w przypadku innych dużych ryb, halibuta nie należy jeść zbyt często. Wszystko za sprawą możliwej wysokiej zawartości rtęci w mięsie, co sprawia, że ryba ta jest również niewskazana dla kobiet w ciąży.

Dorsz

W tabelach kalorycznych dorsz figuruje jako jedna z „najchudszych” ryb. W 100 gramach mięsa dorsza znajdziemy tylko 0,7g tłuszczu i dostarczy ono do organizmu tylko 78 kcal. W przeciwieństwie do omawianego we wstępie karpia, mięso dorsza jest dość neutralne w smaku i mało ościste.

Ryba ta ceniona jest również ze względu na wartości odżywcze: wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, obecność potrzebnego tarczycy jodu, niezbędnego dla prawidłowego działania układu sercowo-naczyniowego selenu oraz magnezu, witaminy B12 i kwasów omega 3.

Tołpyga

Bliska krewniaczka karpia, jednak przez wielu uważana za o wiele smaczniejszą ze względu na delikatne i kremowe mięso. Niestety, jako bliska siostra karpia, zawiera dużo ości  i przez to może być nieodpowiednia dla najmłodszych uczestników Wigilii.

Poza tym, tołpyga należy do dość kalorycznych ryb – 100 gramów jej mięsa dostarcza do organizmu ok. 130 kcal. Zawiera dużą ilość tłuszczu (ok. 9 g/100g), jednak z tego powodu wykazuje wiele własności zdrowotnych, głównie ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wybór jest duży i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.