Kotleciki z tofu i pieczarek

Kotleciki z tofu i pieczarek

Pieczone ziemniaki stanowią dobry zamiennik frytek. Zawierają o połowę mniej kalorii.

DANIE GŁÓWNE

Wartość kaloryczna 1 porcji: 240 kcal

Składniki na 4 porcje

Przygotowani

Kotleciki:

» 1 łyżka margaryny
Optima Cardio (20 g)
» 1 szalotka (40 g)
» 2 ząbki czosnku
» 150 g świeżego szpinaku
» 9 pieczarek (170 g)
» 400 g tofu naturalnego
» pieprz do smaku
» słodka papryka

Pieczone ziemniaki:

» 10 ziemniaków (300 g)
» 1 łyżeczka suszonego oregano (4 g)
» pieprz do smaku

Przygotowanie

Kotleciki:

Na dużej patelni lub w woku rozgrzej margarynę Optima Cardio. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, zeszklij. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek, a po minucie pokrojony na mniejsze kawałki szpinak. Gdy jego liście dość mocno się skurczą, wrzuć pokrojone na ćwiartki pieczarki. Duś na średnim ogniu, aż cały płyn odparuje. Na koniec dodaj pokruszone tofu, dopraw do smaku pieprzem oraz papryką, podgrzewaj minutę. Zawartość patelni przestudź, zmiksuj w malakserze na gładką masę. Uformuj kotleciki, ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Pieczone ziemniaki:

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w półksiężyce. Oprósz oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ułóż na blasze obok
kotlecików. Piecz 30 minut w piekarniu rozgrzanym do temperatury 180°C, w połowie pieczenia delikatnie odwróć na drugą stronę.

Podanie:

Kotleciki i pieczone ziemniaki nałóż na talerze. Serwuj z mizerią z jogurtem naturalnym lub inną ulubioną sałatką.

Autorka przepisu: Marta Kornak, kornikwkuchni.blogspot.com