Kto powinien szczególnie uważać na poziom cholesterolu?

Kto powinien szczególnie uważać na poziom cholesterolu?

Podwyższony poziom cholesterolu może dotyczyć każdego i tak naprawdę przez całe dorosłe życie powinniśmy kontrolować jego stężenie we krwi. Szczególnie uważne muszą być osoby starsze, otyłe, z cukrzycą lub chorobą wieńcową, również wtedy, gdy zdiagnozowano ją u kogoś z rodziny.

Strzeż się złego cholesterolu!

Dwie frakcje cholesterolu to LDL i HDL, lipoproteiny odpowiednio: niskiej i wysokiej gęstości. Groźna jest ta pierwsza, bo jej nadmiar odkłada się na ściankach naczyń w postaci blaszki miażdżycowej. Tętnice, by dobrze pracować, muszą mieć gładkie i elastyczne ścianki (prawidłowe kurczenie i rozszerzanie się naczyń). Złogi cholesterolowe to uniemożliwiają, bo zwężają światło tętnic i usztywniają je. Proces zwężania naczyń krwionośnych, połączony z miejscowym stanem zapalnym, nazywamy miażdżycą. Zatkane tętnice i powstałe z pękniętych blaszek skrzepy są najczęstszą przyczyną zawałów mięśnia sercowego i udarów mózgu.

Polecamy artykuł do czytania: Jak obniżyć cholesterol bez leków

Czynniki zwiększające ryzyko

Na cholesterol musimy uważać tak naprawdę od dziecka. W krajach rozwiniętych dzieci coraz częściej cierpią na otyłość, nie uprawiają żadnego sportu, odżywiają się głównie w fast foodach – takie niezdrowe nawyki przyczyniają się do wzrostu stężenia złego cholesterolu we krwi w dorosłym życiu. Ważnym czynnikiem ryzyka są także palenie papierosów i nadużywanie alkoholu. W wieku 30–40 lat wysoki cholesterol bardziej zagraża mężczyznom, bo kobiety dzięki obecności estrogenów są objęte naturalną ochroną do czasu menopauzy. Ale w okresie pomenopauzalnym przestaje działać „tarcza estrogenowa”, dlatego bez zmiany stylu życia ryzyko zachorowania drastycznie wzrasta.

Chorzy pod szczególnym nadzorem

Pacjenci po zawale serca są zobowiązani do utrzymywania poziomu cholesterolu na poziomie niższym niż osoby zdrowe – ma to zapobiegać nawrotom choroby (normy LDL dla zdrowych).

Czytaj także: Podwyższony cholesterol a choroby serca

Artykuł konsultowany przez mgr Jadwigę Przybyłowską

Mgr Jadwiga Przybyłowska, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka  na  SGGW w Warszawie, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Przez kilkanaście zdobywała doświadczenie zawodowe jako Ekspert ds. Żywienia i Komunikacji  Prozdrowotnej, koordynując i tworząc projekty nagłaśniające w mediach i środowiskach opiniotwórczych  zdrowy styl życia i odżywiania.  Przez ostatnich siedem lat współpracuje z Oxford Biomedical Technologies z US laboratorium ISO-LAB w Warszawie.