O czym mówi oświadczenie zdrowotne na opakowaniu?

RWS - O czym mówi oświadczenie zdrowotne na opakowaniu?

Prognozy dotyczące oczekiwanej długości życia Polaków są bardzo optymistyczne. Oczekiwana długość życia dla mężczyzn na rok 2020 prognozowana jest na 74,6 lat; natomiast kobiet na 82,1 lat.

Te same dane pokazują, że w roku 2050 długość życia jeszcze bardziej się wydłuży (mężczyźni  82,1 lat; kobiety 87,5 lat.  Bezdyskusyjnym pozostaje fakt, iż styl życia, w tym dieta odgrywają znaczącą rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia. Przemysł spożywczy stara się sprostać oczekiwaniom konsumentów i wprowadza na rynek wiele produktów funkcjonalnych o właściwościach prozdrowotnych. Jak odróżnić takie produkty? Szukaj na etykiecie oświadczeń zdrowotnych.

Oświadczenie zdrowotne, czyli …?

Komunikat znajdujący się na opakowaniu produktu spożywczego, który jasno stwierdza, sugeruje lub daje do zrozumienia, że istnieje związek pomiędzy daną żywnością/jednym z jej składników a zdrowiem człowieka.

Dzięki oświadczeniu zdrowotnemu uzyskujemy użyteczną informację, w jaki sposób dany składnik może oddziaływać na nasz organizm. Ułatwia to nam dokonanie prawidłowego wyboru żywieniowego, szczególnie kiedy jesteśmy narażeni na niedobory pokarmowe lub też cierpimy z powodu różnych chorób, np. dyslipidemi czy cukrzycy typu 2.

Rodzaje oświadczeń zdrowotnych

Wyróżnić możemy 3 rodzaje oświadczeń zdrowotnych:

Oświadczenia funkcjonalne opisują lub powołują się na rolę składnika odżywczego lub innej substancji we wzroście, rozwoju i funkcjach organizmu, odchudzaniu lub kontroli wagi. Te dotyczące zmniejszenia ryzyka choroby wskazują na związek pomiędzy spożyciem danego rodzaju żywności, a istotnym zmniejszeniem jakiegoś czynnika ryzyka w rozwoju choroby. Natomiast treść oświadczeń odnoszących się do zdrowia i rozwoju dzieci mówi o związku pomiędzy spożyciem danej żywności a zdrowiem i rozwojem wyłącznie dzieci (badania naukowe uzasadniające oświadczenie odnoszą się również tylko i wyłącznie do dzieci).

Polecamy do czytania: Wskaźnik masy ciała – BMI – Jak go obliczyć?

Dlaczego na rynku jest tak niewiele produktów z oświadczeniami zdrowotnymi?

Zamieszczanie oświadczeń zdrowotnych na produktach żywnościowych jest ściśle regulowane przez przepisy prawa. Producent nie może na etykiecie produktu zamieszczać dowolnych deklaracji. Przepisy te zostały przygotowane w trosce o ochronę interesów konsumenta. Nie jest dopuszczane zamieszczanie oświadczeń zdrowotnych, które są niezgodne z aktualnym stanem wiedzy i nie są poparte rzetelnymi badaniami naukowymi.

Każdy producent może zaproponować własne oświadczenie zdrowotnego do obowiązującego wykazu. Jednak zanim zgoda zostanie wydana, oświadczeniu dokładnie przygląda się Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Pozwolenie zostaje wydane tylko w przypadku oświadczeń wspartych przez wiarygodne badania naukowe.

Optima Witamina D+K

Jakie są warunki zamieszczenia oświadczenia zdrowotnego na opakowaniu?

Na etykiecie produktu, prócz oświadczenia zdrowotnego powinny znaleźć się takie informacje jak:

  • ilość spożycia – wskazanie ilości i poziomu spożycia danej żywności, które są niezbędne do uzyskania korzystnego działania, o którym mówi oświadczenie,
  • przeznaczenie – wskazanie dla jakiej grupy osób żywność jest przeznaczona,
  • ostrzeżenie – jeśli spożycie produktu w nadmiarze może mieć negatywne konsekwencje.

Czytaj także: Żywność funkcjonalna zmniejszająca ryzyko chorób układu krążenia

Oświadczenie zdrowotne nie powie Ci jak szybko schudniesz

Warto podkreślić, że oświadczenia zdrowotne również nie mogą zachęcać do nadmiernego spożycia danej żywności; sugerować, że niespożycie danej żywności mogłoby mieć wpływ na zdrowie; nie mogą się odwoływać do szybkości lub wielkości obniżenia masy ciała,a także do zaleceń poszczególnych lekarzy lub specjalistów w zakresie zdrowia.

Artykuł konsultowany przez mgr Jadwigę Przybyłowską

Mgr Jadwiga Przybyłowska, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka  na  SGGW w Warszawie, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Przez kilkanaście zdobywała doświadczenie zawodowe jako Ekspert ds. Żywienia i Komunikacji  Prozdrowotnej, koordynując i tworząc projekty nagłaśniające w mediach i środowiskach opiniotwórczych  zdrowy styl życia i odżywiania.  Przez ostatnich siedem lat współpracuje z Oxford Biomedical Technologies z US laboratorium ISO-LAB w Warszawie.