Produkty bogate w białko

Produkty bogate w białko

Białko – główny budulec dla organizmu. Jest on odpowiedzialny za metabolizm, wzrost, a jego niedobór może prowadzić nawet do śmierci. Jakie produkty zawierają białko i ile trzeba go spożywać?

Inne przydatne tabele: tabela kalorii produktów.

Produkty wysokobiałkowe

Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Proszek jajeczny 46 gr 66%
Parmezan 35.7 gr 51%
Soja 34.9 gr 50%
Mleko w proszku 33.2 gr 47%
Kawior czerwony 31.5 gr 45%
Grzyby suszone białe 30.3 gr 43%
Kawior czarny 26.8 gr 38%
Orzeszki ziemne 26.3 gr 38%
Ser Gouda 24.9 gr 36%
Tuńczyk 24.4 gr 35%
Soczewica 24 gr 34%
Ser Cheddar 23.5 gr 34%
Groch 23 gr 33%
Bryndza 22.1 gr 32%
Twaróg tłusty 22 gr 31%
Królik 21.2 gr 30%
Twaróg 4% 21 gr 30%
Twaróg 5% 21 gr 30%
Fasola 21 gr 30%
Nasiona słonecznika 20.7 gr 30%
Krewetki 20.5 gr 29%
Pistacje 20.2 gr 29%
Ciecierzyca 20.1 gr 29%
Łosoś 20 gr 29%
Twaróg 2% 20 gr 29%

Białko w produktach mlecznych

Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Bryndza (z mleka krowiego) 22.1 gr 32%
Jogurt 1,5% 4.1 gr 6%
Jogurt 3,2% 5 gr 7%
Jogurt 6% 5 gr 7%
Kefir 1% 3 gr 4%
Kefir 2,5% 2.9 gr 4%
Kefir 3,2% 2.9 gr 4%
Jogurt niskotłuszczowy 3 gr 4%
Mleko 1,5% 3 gr 4%
Mleko 2,5% 2.9 gr 4%
Mleko 3,2% 2.9 gr 4%
Mleko 3,5% 2.9 gr 4%
Mleko kozie 3.6 gr 5%
Mleko chude 3 gr 4%
Śmietanka 10% 2.7 gr 4%
Śmietanka 20% 2.5 gr 4%
Śmietanka 25% 2.4 gr 3%
Śmietanka 35% 2.2 gr 3%
Śmietana 8% 2.8 gr 4%
Śmietana 10% 2.7 gr 4%
Śmietana 15% 2.6 gr 4%
Śmietana 20% 2.5 gr 4%
Śmietana 25% 2.4 gr 3%
Śmietana 30% 2.3 gr 3%
Ser Camembert” 15.3 gr 22%
Ser Parmezan” 35.7 gr 51%
Ser „Feta” 14.2 gr 20%
Ser „Cheddar” 50% 23.5 gr 34%
Ser Gouda 24.9 gr 36%
Ser tłusty 18 gr 26%
Twaróg 11% 16 gr 23%
Twaróg 18% (bold) 15 gr 21%
Twaróg 2% 20 gr 29%
Twaróg 4% 21 gr 30%
Twaróg 5% 21 gr 30%
Twaróg 9% 18 gr 26%
Twaróg tłusty 22 gr 31%

Zawartość białka w jajach

Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego 11.1 gr 16%
Żółtko jaja kurzego 16.2 gr 23%
Proszek jajeczny 46 gr 66%
Jajko kurze 12.7 gr 18%
Jajko perlicze 11.9 gr 17%

Zawartość białka w rybach i owocach morza

Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Kawior czerwony 31.5 gr 45%
Kawior pollack 27.9 gr 40%
Kawior czarny 26.8 gr 38%
Kalmar 18 gr 26%
Krewetka 20.5 gr 29%
Leszcz 17.1 gr 24%
Łosoś 20 gr 29%
Omułek 11.5 gr 16%
Okoń morski 18.2 gr 26%
Okoń rzeczny 18.5 gr 26%
Jesiotr 16.4 gr 23%
Halibut 18.9 gr 27%
Rak rzeczny 15.5 gr 22%
Śledź 17.7 gr 25%
Makrela 18 gr 26%
Som 17.2 gr 25%
Sandacz 18.4 gr 26%
Dorsz 16 gr 23%
Tuńczyk 24.4 gr 35%
Zaskórnik 14.5 gr 21%
Ostryga 9 gr 13%
Szczupak 18.4 gr 26%

Zawartość białka w mięsie

Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Jagnięcina 15.6 gr 22%
Wołowina 18.6 gr 27%
Indyk 19.5 gr 28%
Królik 21.2 gr 30%
Kurczak 18.2 gr 26%
Wieprzowina 11.7 gr 17%
Wątroba wołowa 17.9 gr 26%
Nerki wołowe 15.2 gr 22%

Zawartość białka w roślinach bobowatych

Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Groch 23 gr 33%
Groch zielony 5 gr 7%
Ciecierzyca 20.1 gr 29%
Soja 34.9 gr 50%
Fasola 21 gr 30%
Fasola (szparagowa) 2.5 gr 4%
Soczewica 24 gr 34%

Zawartość białka w kaszach

Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Kasza gryczana 12.6 gr 18%
Mąka kukurydziana 8.3 gr 12%
Kasza manna 10.3 gr 15%
Kasza owsiana 12.3 gr 18%
Kasza jęczmienna 9.3 gr 13%
Kasza pszenna 11 gr 16%
Kasza jaglana 11.5 gr 16%
Kasza ryżowa 7 gr 10%
Kasza pęczak 10 gr 14%
Kukurydza słodka 3.2 gr 5%
Mąka gryczana 12.6 gr 18%
Mąka kukurydziana 7.2 gr 10%
Mąka owsiana 13 gr 19%
Mąka pszenna 1 odmiany 11.1 gr 16%
Mąka pszenna 2 odmiany 11.6 gr 17%
Mąka ryżowa 7.4 gr 11%
Owies 10 gr 14%
Otręby owsiane 17.3 gr 25%
Otręby pszenne 16 gr 23%
Pszenica (miękka) 11.8 gr 17%
Pszenica (twarda) 13 gr 19%
Ryż (ziarno) 7.5 gr 11%
Żyta (zboża) 9.9 gr 14%
Jęczmień (zboża) 10.3 gr 15%