Produkty bogate w białko

Produkty bogate w białko

Białko – główny budulec dla organizmu. Jest on odpowiedzialny za metabolizm, wzrost, a jego niedobór może prowadzić nawet do śmierci. Jakie produkty zawierają białko i ile trzeba go spożywać?

Inne przydatne tabele: tabela kalorii produktów, tłuszcze.

Produkty wysokobiałkowe

ProduktZawartość białka w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Proszek jajeczny46 gr66%
Parmezan35.7 gr51%
Soja34.9 gr50%
Mleko w proszku33.2 gr47%
Kawior czerwony31.5 gr45%
Grzyby suszone białe30.3 gr43%
Kawior czarny26.8 gr38%
Orzeszki ziemne26.3 gr38%
Ser Gouda24.9 gr36%
Tuńczyk24.4 gr35%
Soczewica24 gr34%
Ser Cheddar23.5 gr34%
Groch23 gr33%
Bryndza22.1 gr32%
Twaróg tłusty22 gr31%
Królik21.2 gr30%
Twaróg 4%21 gr30%
Twaróg 5%21 gr30%
Fasola21 gr30%
Nasiona słonecznika20.7 gr30%
Krewetki20.5 gr29%
Pistacje20.2 gr29%
Ciecierzyca20.1 gr29%
Łosoś20 gr29%
Twaróg 2%20 gr29%

Białko w produktach mlecznych

ProduktZawartość białka w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Bryndza (z mleka krowiego)22.1 gr32%
Jogurt 1,5%4.1 gr6%
Jogurt 3,2%5 gr7%
Jogurt 6%5 gr7%
Kefir 1%3 gr4%
Kefir 2,5%2.9 gr4%
Kefir 3,2%2.9 gr4%
Jogurt niskotłuszczowy3 gr4%
Mleko 1,5%3 gr4%
Mleko 2,5%2.9 gr4%
Mleko 3,2%2.9 gr4%
Mleko 3,5%2.9 gr4%
Mleko kozie3.6 gr5%
Mleko chude3 gr4%
Śmietanka 10%2.7 gr4%
Śmietanka 20%2.5 gr4%
Śmietanka 25%2.4 gr3%
Śmietanka 35%2.2 gr3%
Śmietana 8%2.8 gr4%
Śmietana 10%2.7 gr4%
Śmietana 15%2.6 gr4%
Śmietana 20%2.5 gr4%
Śmietana 25%2.4 gr3%
Śmietana 30%2.3 gr3%
Ser Camembert”15.3 gr22%
Ser Parmezan”35.7 gr51%
Ser „Feta”14.2 gr20%
Ser „Cheddar” 50%23.5 gr34%
Ser Gouda24.9 gr36%
Ser tłusty18 gr26%
Twaróg 11%16 gr23%
Twaróg 18% (bold)15 gr21%
Twaróg 2%20 gr29%
Twaróg 4%21 gr30%
Twaróg 5%21 gr30%
Twaróg 9%18 gr26%
Twaróg tłusty22 gr31%

Zawartość białka w jajach

ProduktZawartość białka w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego11.1 gr16%
Żółtko jaja kurzego16.2 gr23%
Proszek jajeczny46 gr66%
Jajko kurze12.7 gr18%
Jajko perlicze11.9 gr17%

Zawartość białka w rybach i owocach morza

ProduktZawartość białka w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Kawior czerwony31.5 gr45%
Kawior pollack27.9 gr40%
Kawior czarny26.8 gr38%
Kalmar18 gr26%
Krewetka20.5 gr29%
Leszcz17.1 gr24%
Łosoś20 gr29%
Omułek11.5 gr16%
Okoń morski18.2 gr26%
Okoń rzeczny18.5 gr26%
Jesiotr16.4 gr23%
Halibut18.9 gr27%
Rak rzeczny15.5 gr22%
Śledź17.7 gr25%
Makrela18 gr26%
Som17.2 gr25%
Sandacz18.4 gr26%
Dorsz16 gr23%
Tuńczyk24.4 gr35%
Zaskórnik14.5 gr21%
Ostryga9 gr13%
Szczupak18.4 gr26%

Zawartość białka w mięsie

ProduktZawartość białka w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Jagnięcina15.6 gr22%
Wołowina18.6 gr27%
Indyk19.5 gr28%
Królik21.2 gr30%
Kurczak18.2 gr26%
Wieprzowina11.7 gr17%
Wątroba wołowa17.9 gr26%
Nerki wołowe15.2 gr22%

Zawartość białka w roślinach bobowatych

ProduktZawartość białka w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Groch23 gr33%
Groch zielony5 gr7%
Ciecierzyca20.1 gr29%
Soja34.9 gr50%
Fasola21 gr30%
Fasola (szparagowa)2.5 gr4%
Soczewica24 gr34%

Zawartość białka w kaszach

ProduktZawartość białka w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Kasza gryczana12.6 gr18%
Mąka kukurydziana8.3 gr12%
Kasza manna10.3 gr15%
Kasza owsiana12.3 gr18%
Kasza jęczmienna9.3 gr13%
Kasza pszenna11 gr16%
Kasza jaglana11.5 gr16%
Kasza ryżowa7 gr10%
Kasza pęczak10 gr14%
Kukurydza słodka3.2 gr5%
Mąka gryczana12.6 gr18%
Mąka kukurydziana7.2 gr10%
Mąka owsiana13 gr19%
Mąka pszenna 1 odmiany11.1 gr16%
Mąka pszenna 2 odmiany11.6 gr17%
Mąka ryżowa7.4 gr11%
Owies10 gr14%
Otręby owsiane17.3 gr25%
Otręby pszenne16 gr23%
Pszenica (miękka)11.8 gr17%
Pszenica (twarda)13 gr19%
Ryż (ziarno)7.5 gr11%
Żyta (zboża)9.9 gr14%
Jęczmień (zboża)10.3 gr15%