Produkty bogate w błonnik

Produkty bogate w błonnik

Błonnik – jeden z najlepszych środków na odchudzanie, utrzymania prawidłowej pracy jelit. Dlatego każdy człowiek, który troszczy się o swoje zdrowie, powinien włączyć do codziennej diety produkty zawierające błonnik, aby usunąć z organizmu toksyny, zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego.

 

 

Inne składniki mineralne: magnezwapńpotas, żelazo, fosfor, jod, cynk, selen.

Produkty o wysokiej zawartości błonnika

ProduktZawartość błonnika w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Otręby pszenne43.6 gr145%
Grzyby suszone białe26.2 gr87%
Figi suszone18.2 gr61%
Suszone morele18 gr60%
Żyta (zboże)16.4 gr55%
Otręby owsiane15.4 gr51%
Brzoskwinia suszona14.9 gr50%
Jabłka suszone14.9 gr50%
Jęczmień (zboże)14.5 gr48%
Gryka (ziarno)14 gr47%
Soja (ziarno)13.5 gr45%
Mąka żytnia13.3 gr44%
Kasza gryczana12.5 gr42%
Mąka żytnia12.4 gr41%
Fasola (ziarno)12.4 gr41%
Owies (ziarno)12 gr40%
Soczewica (ziarno)11.5 gr38%
Kasza gryczan11.3 gr38%
Pszenica11.3 gr38%
Mash11.1 gr37%
Dzika róża10.8 gr36%
Groch (łuskany)10.7 gr36%
Pistacje10.6 gr35%
Mąka gryczana10 gr33%
Ciecierzyca9.9 gr33%
Ryż (ziarno)9.7 gr32%
Sułtanka9.6 gr32%
Suszone śliwki9 gr30%
Orzeszki ziemne8.1 gr27%
Kasza pęczak8.1 gr27%
Kasza owsiana8 gr27%
Kasza jęczmienna7.8 gr26%
Czekolada gorzka7.4 gr25%
Chrzan (korzeń)7.3 gr24%
Grzyby kurki7 gr23%
Migdał7 gr23%

Optima Cardio

Błonnik w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

ProduktZawartość błonnika w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Groch10.7 gr36%
Groszek zielony (świeży)5.5 gr18%
Gryka (ziarno)14 gr47%
Kasza gryczana11.3 gr38%
Mąka kukurydziana4.8 gr16%
Kasza kaszy manny3.6 gr12%
Kasza owsiana8 gr27%
Kasza jęczmienna7.8 gr26%
Kasza pszenna4.6 gr15%
Kasza ryżowa3 gr10%
Kasza pęczak8.1 gr27%
Kukurydza słodka2.7 gr9%
Mąka gryczana10 gr33%
Mąka kukurydziana4.4 gr15%
Mąka owsiana4.5 gr15%
Mąka pszenna 1 odmiany4.9 gr16%
Mąka pszenna 2 odmiany6.7 gr22%
Mąka ryżowa2.3 gr8%
Ciecierzyca9.9 gr33%
Owies (ziarno)12 gr40%
Otręby owsiane15.4 gr51%
Otręby pszenne43.6 gr145%
Pszenica (ziarno, miękki odmiana)10.8 gr36%
Pszenica (ziarno, twarda odmiana)11.3 gr38%
Ryż (ziarno)9.7 gr32%
Żyta (zboża)16.4 gr55%
Soja (ziarno)13.5 gr45%
Fasola (ziarno)12.4 gr41%
Fasola (marchew,)3.4 gr11%
Soczewica (ziarno)11.5 gr38%
Jęczmień (zboża)14.5 gr48%

Zawartość błonnika w owocach, suszonych owocach i owocach

ProduktZawartość błonnika w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Morela2.1 gr7%
Awokado6.7 gr22%
Pigwa3.6 gr12%
Ananas1.2 gr4%
Pomarańcza2.2 gr7%
Kawon0.4 gr1%
Banan1.7 gr6%
Borówka2.5 gr8%
Winogron1.6 gr5%
Wiśnia1.8 gr6%
Borówka2.5 gr8%
Granat0.9 gr3%
Grapefruit1.8 gr6%
Gruszka2.8 gr9%
Gruszka suszona6 gr20%
Durian3.8 gr13%
Melon0.9 gr3%
Jeżyna2.9 gr10%
Poziomka2.2 gr7%
Sułtanka9.6 gr32%
Figi świeże2.5 gr8%
Figi suszone18.2 gr61%
Kiwi3.8 gr13%
Żurawina3.3 gr11%
Agrest3.4 gr11%
Suszone morele18 gr60%
Cytryn2 gr7%
Malina3.7 gr12%
Mango1.6 gr5%
Mandarynka1.9 gr6%
Moroszka6.3 gr21%
Nektarynka1.7 gr6%
Rokitnik2 gr7%
Papaja1.7 gr6%
Brzoskwinia2.1 gr7%
Brzoskwinia suszona14.9 gr50%
Umieść1 gr3%
Jarzębina czerwona5.4 gr18%
Śliwka1.5 gr5%
Porzeczka biała3.4 gr11%
Porzeczka czerwona3.4 gr11%
Porzeczka czarna4.8 gr16%
Feijoa6.4 gr21%
Daktyl6 gr20%
Persimmon1.6 gr5%
Czereśnia1.1 gr4%
Borówka3.1 gr10%
Suszone śliwki9 gr30%
Dzika róża10.8 gr36%
Jabłko1.8 gr6%
Jabłka suszone14.9 gr50%

Zawartość błonnika w warzywach

ProduktZawartość błonnika w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Bazylia (zieleń)1.6 gr5%
Bakłażan2.5 gr8%
Imbir (korzeń)2 gr7%
Kabaczek1 gr3%
Brokuł2.6 gr9%
Kapusta brukselska4.2 gr14%
Kapusta czerwona1.9 gr6%
Kapusta pekińska1.2 gr4%
Kalafior2.1 gr7%
Ziemniak1.4 gr5%
Kolendra (zieleń)2.8 gr9%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń)3.5 gr12%
Cebula1.2 gr4%
Por2.2 gr7%
Cebula3 gr10%
Marchew2.4 gr8%
Kapusta morska0.6 gr2%
Ogórek1 gr3%
Pasternak (korzeń)4.5 gr15%
Papryka1.9 gr6%
Pietruszka (natka)2.1 gr7%
Pietruszka (korzeń)3.2 gr11%
Pomidor1.4 gr5%
Rabarbar (zieleń)3.2 gr11%
Rzodkiewka1.6 gr5%
Rzep1.9 gr6%
Sałata liściasta (zieleń)1.2 gr4%
Burak2.5 gr8%
Seler (zieleń)1.8 gr6%
Seler (korzeń)3.1 gr10%
Szparagi (zielone)1.5 gr5%
Topinambur4.5 gr15%
Dynia2 gr7%
Koperek (zieleń)2.8 gr9%
Chrzan (korzeń)7.3 gr24%
Czosnek1.5 gr5%
Szpinak (zieleń)1.3 gr4%
Szczaw (zieleń)1.2 gr4%