Produkty bogate w chrom

Produkty bogate w chrom (tabela)

Chrom (Cr) – to ważny mikroelement, który jest stałym złożonym składnikiem tkanek ludzkiego ciała. Średnio w organizmie, zawiera aż 6 g tej substancji. Przy tym największe jego stężenie występuje we włosach, paznokciach, skórze, kościach.

Niedobór i nadmiar chromu mają negatywny wpływ na ogólne samopoczucie i w ogóle na zdrowie człowieka. Właśnie dlatego warto wiedzieć, w jakich produktach zawiera chrom i jak prawidłowo komponować codzienne menu, aby wspierać najbardziej optymalnego stężenia określonej substancji w organizmie.

Inne składniki mineralne: magnezbłonnikżelazowapńfosforjodcynkpotasmiedżsiarkafluor, selen, krzem.

Produkty o wysokiej zawartości chromu

ProduktZawartość chromu w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Tuńczyk90 µg180%
Flądra55 µg110%
Szprot bałtycki55 µg110%
Łosoś55 µg110%
Okoń morski55 µg110%
Karp55 µg110%
Śledź tłusta55 µg110%
Śledź chuda55 µg110%
Makrela55 µg110%
Ostrobok55 µg110%
Sandacz55 µg110%
Zaskórnik55 µg110%
Szczupak55 µg110%
Krewetka50 µg100%
Mąka kukurydziana22.7 µg45%
Burak20 µg40%
Soja (ziarno)16 µg32%
Proszek jajeczny14 µg28%
Jajko perlicze14 µg28%
Wieprzowina13.5 µg27%
Pieczarki13 µg26%
Owies (ziarno)12.8 µg26%
Kasza jęczmienna12.5 µg25%
Indyk11 µg22%
Rzodkiewka11 µg22%
Soczewica10.8 µg22%
Jęczmień (zboża)10.6 µg21%
Ziemniaki10 µg20%
Fasola (ziarno)10 µg20%
Kurczak9 µg18%
Baranina8.7 µg17%
Wołowina8.2 µg16%
Żółtko jaja kurzego7 µg14%
Gryka (ziarno)6 µg12%
Grzyby białe6 µg12%
Ogórek6 µg12%
Kapusta biała5 µg10%
Pomidor5 µg10%

Chrom w jajach

ProduktZawartość chromu w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego3 µg6%
Żółtko jaja kurzego7 µg14%
Jogurt 1,5%2 µg4%
Jogurt 3,2%2 µg4%
Kefir 1%2 µg4%
Kefir 2,5%2 µg4%
Kefir 3,2%2 µg4%
Jogurt niskotłuszczowy2 µg4%
Mleko 1,5%2 µg4%
Mleko 2,5%2 µg4%
Mleko 3,2%2 µg4%
Twaróg tłusty2 µg4%
Proszek jajeczny14 µg28%
Jajko kurze4 µg8%
Jajko perlicze14 µg28%

Zawartość chromu w owocach, warzywach

ProduktZawartość chromu w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Morela1 µg2%
Kapusta biała5 µg10%
Ziemniaki10 µg20%
Cebula4 µg8%
Ogórek6 µg12%
Pomidor5 µg10%
Rzodkiewka11 µg22%
Sałata liściasta (zieleń)3 µg6%
Burak20 µg40%