Produkty bogate w cynk

Produkty bogate w cynk

Cynk – jeden z 10 elementów, które są niezbędne dla organizmu. On wspomaga gojenie się ran, wzmacnia zęby i kości, jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Niedobór cynku prowadzi do wielu negatywnych skutków — od utraty pamięci i zaburzeń psychicznych do chorób nowotworowych. Spróbujmy zorientować się, w jakich produktach zawiera cynk.

 

Inne składniki mineralne: magnez, potasżelazowapńfosforbłonnikjod, selen, miedź, siarka, fluor, chrom, krzem.

Produkty o wysokiej zawartości cynku

ProduktZawartość cynku w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Otręby pszenne7.27 mg61%
Cedrowe orzechy6.45 mg54%
Nasiona słonecznika5 mg42%
Ser Cheddar4.5 mg38%
Ser Gouda3.9 mg33%
Owies (ziarno)3.61 mg30%
Proszek jajeczny3.5 mg29%
Mleko w proszku 25%3.42 mg29%
Orzeszki ziemne3.27 mg27%
Wołowina3.24 mg27%
Fasola3.21 mg27%
Żółtko jaja kurzego3.1 mg26%
Mąka gryczana3.1 mg26%
Otręby owsiane3.1 mg26%
Feta2.88 mg24%
Ciecierzyca2.86 mg24%
Jagnięcina2.82 mg24%
Kasza pszenna2.8 mg23%
Pszenica2.8 mg23%
Pistacja2.8 mg23%
Parmezan2.75 mg23%
Jęczmień2.71 mg23%
Kasza owsiana2.68 mg22%
Orzech2.57 mg21%
Indyk2.45 mg20%
Groch2.44 mg20%
Soczewica2.42 mg20%
Ser Camembert2.38 mg20%
Migdał2.12 mg18%
Krewetki2.1 mg18%
Kasza gryczana2.1 mg18%
Wieprzowina2.07 mg17%
Kurczak2.06 mg17%
Żyta (zboża)2 mg17%
Soja (ziarno)2 mg17%

Zawartość cynku w produktach mlecznych i jajach

ProduktZawartość cynku w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego0.2 mg2%
Żółtko jaja kurzego3.1 mg26%
Jogurt 1,5%0.4 mg3%
Jogurt 3,2%0.4 mg3%
Kefir 1%0.4 mg3%
Kefir 2,5%0.4 mg3%
Kefir 3,2%0.4 mg3%
Jogurt niskotłuszczowy0.4 mg3%
Kumys0.21 mg2%
Mleko 1,5%0.4 mg3%
Mleko 2,5%0.4 mg3%
Mleko 3,2%0.4 mg3%
Mleko 3,5%0.4 mg3%
Mleko kozie0.3 mg3%
Śmietana 10%0.3 mg3%
Śmietana 20%0.3 mg3%
Twaróg 11%0.4 mg3%
Twaróg 18% (bold)0.4 mg3%
Twaróg 2%0.36 mg3%
Twaróg 9% (pogrubienie)0.4 mg3%
Twaróg tłusty0.3 mg3%
Proszek jajeczny3.5 mg29%
Jajko kurze1.1 mg9%

Zawartość cynku w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

ProduktZawartość cynku w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Groch2.44 mg20%
Groszek zielony (świeży)0.8 mg7%
Gryka (ziarno)2.77 mg23%
Mąka kukurydziana0.5 mg4%
Kasza kaszy manny0.6 mg5%
Kasza owsiana2.68 mg22%
Kasza jęczmienna0.92 mg8%
Kasza pszenna2.8 mg23%
Kasza kasza jaglana1.68 mg14%
Kasza ryżowa1.42 mg12%
Kasza pęczak1.1 mg9%
Kukurydza słodka0.45 mg4%
Mąka gryczana3.1 mg26%
Mąka ryżowa0.8 mg7%
Ciecierzyca2.86 mg24%
Owies (ziarno)3.61 mg30%
Otręby owsiane3.1 mg26%
Otręby pszenne7.27 mg61%
Ryż (ziarno)1.8 mg15%
Żyta (zboża)2 mg17%
Soja (ziarno)2 mg17%
Fasola (ziarno)3.21 mg27%
Soczewica (ziarno)2.42 mg20%
Jęczmień (zboża)2.71 mg23%

Optima Cardio Potas +

Zawartość cynku w orzechach

ProduktZawartość cynku w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne3.27 mg27%
Orzechy włoskie2.57 mg21%
Żołędzie suszone0.67 mg6%
Cedrowe orzechy6.45 mg54%
Migdał2.12 mg18%
Nasiona słonecznika (słonecznik)5 mg42%
Pistacje2.8 mg23%

Cynk w owocach, warzywach

ProduktZawartość cynku w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Morela0.082 mg1%
Awokado0.64 mg5%
Bazylia (zieleń)0.81 mg7%
Bakłażan0.29 mg2%
Banan0.15 mg1%
Imbir (korzeń)0.34 mg3%
Figi suszone0.55 mg5%
Kapusta biała0.4 mg3%
Brokuł0.41 mg3%
Kapusta pekińska0.23 mg2%
Kapusta pekińska0.29 mg2%
Kalafiory0.28 mg2%
Ziemniak0.36 mg3%
Kolendra (zieleń)0.5 mg4%
Rzeżucha (zieleń)0.23 mg2%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń)0.41 mg3%
Cebula (pióro)0.45 mg4%
Cebula0.85 mg7%
Ogórek0.22 mg2%
Paprocie0.83 mg7%
Papryka (nowy)0.3 mg3%
Pietruszka (natka)1.07 mg9%
Pomidor (pomidor)0.2 mg2%
Rzodkiewka0.2 mg2%
Sałata liściasta (zieleń)0.27 mg2%
Burak0.43 mg4%
Seler (korzeń)0.33 mg3%
Dynia0.24 mg2%
Koperek (zieleń)0.91 mg8%
Suszone śliwki0.44 mg4%
Czosnek1.16 mg10%
Szpinak (zieleń)0.53 mg4%