Produkty bogate w fosfor

Produkty bogate w fosfor

Organizm człowieka zawiera dużo fosforu, przy czym główna jego część koncentruje się w kościach (do 86%).

Fosforu należy wiodącą rolę w działalności centralnego układu nerwowego. Wymiana fosforowych połączeń jest ściśle związany z przemianą materii, w szczególności tłuszczów i białka. Fosfor odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych, zachodzących w błonach wewnątrzkomórkowych systemów i mięśni, w tym serca.

 

Inne składniki mineralne: magnez, błonnik, żelazo, wapń, potas, jod, cynk, selen.

Produkty o wysokiej zawartości fosforu

Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Otręby pszenne 950 mg 95%
Mleko w proszku chude 920 mg 92%
Proszek jajeczny 795 mg 80%
Mleko w proszku 15% 790 mg 79%
Mleko w proszku 25% 790 mg 79%
Otręby owsiane 734 mg 73%
Sezam 720 mg 72%
Parmezan 694 mg 69%
Grzyby suszone białe 606 mg 61%
Soja (ziarno) 603 mg 60%
Cedrowe orzechy 575 mg 58%
Ser Gouda 546 mg 55%
Ser Cheddar 545 mg 55%
Śmietanę suche 42% 543 mg 54%
Żółtko jaja kurzego 542 mg 54%
Nasiona słonecznika 530 mg 53%
Kawior czerwony ziarnisty 490 mg 49%
Pistacje 490 mg 49%
Fasola (ziarno) 480 mg 48%
Migdał 473 mg 47%
Kawior czarny 465 mg 47%
Ciecierzyca 444 mg 44%

Zawartość fosforu w jajach

Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego 27 mg 3%
Żółtko jaja kurzego 542 mg 54%
Proszek jajeczny 795 mg 80%
Jajko kurze 192 mg 19%
Jajko perlicze 218 mg 22%

Fosfor w orzechach

Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne 350 mg 35%
Orzechy włoskie 332 mg 33%
Żołędzie suszone 103 mg 10%
Cedrowe orzechy 575 mg 58%
Orzechy nerkowca 206 mg 21%
Sezam 720 mg 72%
Migdał 473 mg 47%
Nasiona słonecznika 530 mg 53%
Pistacje 490 mg 49%
Orzech laskowy 310 mg 31%

Zawartość fosforu w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Groch 226 mg 23%
Groszek zielony 122 mg 12%
Gryka 334 mg 33%
Kasza gryczana 298 mg 30%
Mąka kukurydziana 109 mg 11%
Kasza manna 85 mg 9%
Kasza owsiana 349 mg 35%
Kasza jęczmienna 323 mg 32%
Kasza pszenna 276 mg 28%
Kasza jaglana 233 mg 23%
Kasza ryżowa 150 mg 15%
Kasza pęczak 343 mg 34%
Kukurydza słodka 89 mg 9%
Mąka gryczana 337 mg 34%
Mąka kukurydziana 109 mg 11%
Mąka owsiana 350 mg 35%
Mąka ryżowa 119 mg 12%
Ciecierzyca 444 mg 44%
Owies (ziarno) 361 mg 36%
Otręby owsiane 734 mg 73%
Otręby pszenne 950 mg 95%
Pszenica 370 mg 37%
Ryż (ziarno) 328 mg 33%
Żyta (zboża) 366 mg 37%
Soja (ziarno) 603 mg 60%
Fasola (ziarno) 480 mg 48%
Soczewica (ziarno) 390 mg 39%
Jęczmień (zboża) 353 mg 35%

Zawartość fosforu w mięsie, rybach i owocach morza

Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Kawior czerwony ziarnisty 490 mg 49%
Kawior czarny ziarnisty 465 mg 47%
Kalmar 250 mg 25%
Flądra 180 mg 18%
Krewetki 225 mg 23%
Łosoś 210 mg 21%
Omułek 210 mg 21%
Jagnięcina 168 mg 17%
Wołowina 188 mg 19%
Indyk 200 mg 20%
Królik 190 mg 19%
Kurczak 165 mg 17%
Wieprzowina 130 mg 13%
Okoń morski 220 mg 22%
Okoń rzeczny 210 mg 21%
Jesiotr 270 mg 27%
Halibut 220 mg 22%
Wątroba wołowa 314 mg 31%
Nerki wołowe 239 mg 24%
Rak rzeczny 220 mg 22%
Śledź 280 mg 28%
Makrela 280 mg 28%
Som 210 mg 21%
Sandacz 230 mg 23%
Dorsz 210 mg 21%
Tuńczyk 280 mg 28%
Zaskórnik 220 mg 22%
Ostryga 140 mg 14%
Szczupak 200 mg 20%

Zawartość fosforu w owocach

Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Morela 26 mg 3%
Awokado 52 mg 5%
Pigwa 24 mg 2%
Wiśnia 25 mg 3%
Ananas 11 mg 1%
Pomarańcza 23 mg 2%
Banan 28 mg 3%
Borówka 16 mg 2%
Winogron 22 mg 2%
Wiśnia 30 mg 3%
Grapefruit 18 mg 2%
Gruszka 16 mg 2%
Gruszka suszona 92 mg 9%
Durian 39 mg 4%
Melon 12 mg 1%
Jeżyna 32 mg 3%
Poziomka 23 mg 2%
Sułtanka 129 mg 13%
Figi świeże 14 mg 1%
Figi suszone 68 mg 7%
Kiwi 34 mg 3%
Żurawina 11 mg 1%
Suszone morele 146 mg 15%
Cytryn 22 mg 2%
Malina 37 mg 4%
Mango 14 mg 1%
Mandarynka 17 mg 2%
Moroszka 28 mg 3%
Nektarynka 26 mg 3%
Papaja 10 mg 1%
Brzoskwinia 34 mg 3%
Brzoskwinia suszona 192 mg 19%
Jarzębina czerwona 17 mg 2%
Aronia czarna 55 mg 6%
Śliwka 20 mg 2%
Porzeczka biała 23 mg 2%
Porzeczka czerwona 33 mg 3%
Porzeczka czarna 33 mg 3%
Feijoa 19 mg 2%
Daktyl 56 mg 6%
Persimmon 42 mg 4%
Czereśnia 28 mg 3%
Borówka 13 mg 1%
Suszone śliwki 83 mg 8%
Jabłko 11 mg 1%
Jabłka suszone 77 mg 8%

Fosfor w owocach i zieleni

Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Bazylia (zieleń) 56 mg 6%
Bakłażan 34 mg 3%
Imbir (korzeń) 34 mg 3%
Kabaczek 12 mg 1%
Brokuł 66 mg 7%
Kapusta czerwona 32 mg 3%
Kapusta pekińska 29 mg 3%
Kalafior 51 mg 5%
Ziemniaki 58 mg 6%
Kolendra (zieleń) 48 mg 5%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) 66 mg 7%
Cebula (pióro) 26 mg 3%
Por 58 mg 6%
Cebula 58 mg 6%
Marchew 55 mg 6%
Kapusta morska 55 mg 6%
Ogórek 42 mg 4%
Paprocie 101 mg 10%
Pasternak (korzeń) 53 mg 5%
Papryka 16 mg 2%
Pietruszka (natka) 95 mg 10%
Pietruszka (korzeń) 73 mg 7%
Pomidor 26 mg 3%
Rabarbar (zieleń) 25 mg 3%
Rzodkiewka 44 mg 4%
Rzodkiew czarna 26 mg 3%
Rzep 34 mg 3%
Sałata liściasta (zieleń) 34 mg 3%
Burak 43 mg 4%
Seler (zieleń) 77 mg 8%
Seler (korzeń) 27 mg 3%
Szparagi (zielone) 62 mg 6%
Topinambur 78 mg 8%
Dynia 25 mg 3%
Koperek (zieleń) 93 mg 9%
Chrzan (korzeń) 130 mg 13%
Czosnek 100 mg 10%
Szpinak (zieleń) 83 mg 8%
Szczaw (zieleń) 90 mg 9%