Produkty bogate w fosfor

Produkty bogate w fosfor

Organizm człowieka zawiera dużo fosforu, przy czym główna jego część koncentruje się w kościach (do 86%).

Fosforu należy wiodącą rolę w działalności centralnego układu nerwowego. Wymiana fosforowych połączeń jest ściśle związany z przemianą materii, w szczególności tłuszczów i białka. Fosfor odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych, zachodzących w błonach wewnątrzkomórkowych systemów i mięśni, w tym serca.

 

Inne składniki mineralne: magnez, błonnik, żelazo, wapń, potas, jod, cynk, selen.

Produkty o wysokiej zawartości fosforu

ProduktZawartość fosforu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Otręby pszenne950 mg95%
Mleko w proszku chude920 mg92%
Proszek jajeczny795 mg80%
Mleko w proszku 15%790 mg79%
Mleko w proszku 25%790 mg79%
Otręby owsiane734 mg73%
Sezam720 mg72%
Parmezan694 mg69%
Grzyby suszone białe606 mg61%
Soja (ziarno)603 mg60%
Cedrowe orzechy575 mg58%
Ser Gouda546 mg55%
Ser Cheddar545 mg55%
Śmietanę suche 42%543 mg54%
Żółtko jaja kurzego542 mg54%
Nasiona słonecznika530 mg53%
Kawior czerwony ziarnisty490 mg49%
Pistacje490 mg49%
Fasola (ziarno)480 mg48%
Migdał473 mg47%
Kawior czarny465 mg47%
Ciecierzyca444 mg44%

Zawartość fosforu w jajach

ProduktZawartość fosforu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego27 mg3%
Żółtko jaja kurzego542 mg54%
Proszek jajeczny795 mg80%
Jajko kurze192 mg19%
Jajko perlicze218 mg22%

Fosfor w orzechach

ProduktZawartość fosforu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne350 mg35%
Orzechy włoskie332 mg33%
Żołędzie suszone103 mg10%
Cedrowe orzechy575 mg58%
Orzechy nerkowca206 mg21%
Sezam720 mg72%
Migdał473 mg47%
Nasiona słonecznika530 mg53%
Pistacje490 mg49%
Orzech laskowy310 mg31%

Zawartość fosforu w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

ProduktZawartość fosforu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Groch226 mg23%
Groszek zielony122 mg12%
Gryka334 mg33%
Kasza gryczana298 mg30%
Mąka kukurydziana109 mg11%
Kasza manna85 mg9%
Kasza owsiana349 mg35%
Kasza jęczmienna323 mg32%
Kasza pszenna276 mg28%
Kasza jaglana233 mg23%
Kasza ryżowa150 mg15%
Kasza pęczak343 mg34%
Kukurydza słodka89 mg9%
Mąka gryczana337 mg34%
Mąka kukurydziana109 mg11%
Mąka owsiana350 mg35%
Mąka ryżowa119 mg12%
Ciecierzyca444 mg44%
Owies (ziarno)361 mg36%
Otręby owsiane734 mg73%
Otręby pszenne950 mg95%
Pszenica370 mg37%
Ryż (ziarno)328 mg33%
Żyta (zboża)366 mg37%
Soja (ziarno)603 mg60%
Fasola (ziarno)480 mg48%
Soczewica (ziarno)390 mg39%
Jęczmień (zboża)353 mg35%

Zawartość fosforu w mięsie, rybach i owocach morza

ProduktZawartość fosforu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Kawior czerwony ziarnisty490 mg49%
Kawior czarny ziarnisty465 mg47%
Kalmar250 mg25%
Flądra180 mg18%
Krewetki225 mg23%
Łosoś210 mg21%
Omułek210 mg21%
Jagnięcina168 mg17%
Wołowina188 mg19%
Indyk200 mg20%
Królik190 mg19%
Kurczak165 mg17%
Wieprzowina130 mg13%
Okoń morski220 mg22%
Okoń rzeczny210 mg21%
Jesiotr270 mg27%
Halibut220 mg22%
Wątroba wołowa314 mg31%
Nerki wołowe239 mg24%
Rak rzeczny220 mg22%
Śledź280 mg28%
Makrela280 mg28%
Som210 mg21%
Sandacz230 mg23%
Dorsz210 mg21%
Tuńczyk280 mg28%
Zaskórnik220 mg22%
Ostryga140 mg14%
Szczupak200 mg20%

Zawartość fosforu w owocach

ProduktZawartość fosforu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Morela26 mg3%
Awokado52 mg5%
Pigwa24 mg2%
Wiśnia25 mg3%
Ananas11 mg1%
Pomarańcza23 mg2%
Banan28 mg3%
Borówka16 mg2%
Winogron22 mg2%
Wiśnia30 mg3%
Grapefruit18 mg2%
Gruszka16 mg2%
Gruszka suszona92 mg9%
Durian39 mg4%
Melon12 mg1%
Jeżyna32 mg3%
Poziomka23 mg2%
Sułtanka129 mg13%
Figi świeże14 mg1%
Figi suszone68 mg7%
Kiwi34 mg3%
Żurawina11 mg1%
Suszone morele146 mg15%
Cytryn22 mg2%
Malina37 mg4%
Mango14 mg1%
Mandarynka17 mg2%
Moroszka28 mg3%
Nektarynka26 mg3%
Papaja10 mg1%
Brzoskwinia34 mg3%
Brzoskwinia suszona192 mg19%
Jarzębina czerwona17 mg2%
Aronia czarna55 mg6%
Śliwka20 mg2%
Porzeczka biała23 mg2%
Porzeczka czerwona33 mg3%
Porzeczka czarna33 mg3%
Feijoa19 mg2%
Daktyl56 mg6%
Persimmon42 mg4%
Czereśnia28 mg3%
Borówka13 mg1%
Suszone śliwki83 mg8%
Jabłko11 mg1%
Jabłka suszone77 mg8%

Fosfor w owocach i zieleni

ProduktZawartość fosforu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Bazylia (zieleń)56 mg6%
Bakłażan34 mg3%
Imbir (korzeń)34 mg3%
Kabaczek12 mg1%
Brokuł66 mg7%
Kapusta czerwona32 mg3%
Kapusta pekińska29 mg3%
Kalafior51 mg5%
Ziemniaki58 mg6%
Kolendra (zieleń)48 mg5%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń)66 mg7%
Cebula (pióro)26 mg3%
Por58 mg6%
Cebula58 mg6%
Marchew55 mg6%
Kapusta morska55 mg6%
Ogórek42 mg4%
Paprocie101 mg10%
Pasternak (korzeń)53 mg5%
Papryka16 mg2%
Pietruszka (natka)95 mg10%
Pietruszka (korzeń)73 mg7%
Pomidor26 mg3%
Rabarbar (zieleń)25 mg3%
Rzodkiewka44 mg4%
Rzodkiew czarna26 mg3%
Rzep34 mg3%
Sałata liściasta (zieleń)34 mg3%
Burak43 mg4%
Seler (zieleń)77 mg8%
Seler (korzeń)27 mg3%
Szparagi (zielone)62 mg6%
Topinambur78 mg8%
Dynia25 mg3%
Koperek (zieleń)93 mg9%
Chrzan (korzeń)130 mg13%
Czosnek100 mg10%
Szpinak (zieleń)83 mg8%
Szczaw (zieleń)90 mg9%