Produkty bogate w jod (tabela)

Produkty bogate w jod

Jak wiadomo, jod odgrywa główną rolę w normalnym funkcjonowaniu tarczycy, i im lepiej to działa, tym większe tempo metabolizmu.

Ponadto, jod zapewnia efektywne spalanie kalorii, zamieniając je w energię, a nie w tłuszcz; wzmacnia cebulki włosów, zapobiegając w ten sposób wypadanie i odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i wiele innych.

Inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, siarka, chrom, krzem.

Produkty o dużej zawartości jodu

ProduktZawartość jodu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Kapusta morska300 µg200%
Kalmar200 µg133%
Dorsz135 µg90%
Krewetki110 µg73%
Proszek jajeczny64 µg43%
Okoń morski60 µg40%
Mleko w proszku55 µg37%
Flądra50 µg33%
Łosoś50 µg33%
Mleko w proszku 25%50 µg33%
Tuńczyk50 µg33%
Makrela45 µg30%
Śledź40 µg27%
Żółtko jaja kurzego33 µg22%
Zaskórnik20 µg13%
Jajko kurze20 µg13%
Grzyby pieczarki18 µg12%
Fasola (ziarno)12 µg8%
Pszenica11 µg7%
Kasza pszenna10 µg7%
Pistacja10 µg7%
Jogurt 1,5%9 µg6%
Jogurt 3,2%9 µg6%
Kefir 1%9 µg6%
Kefir 2,5%9 µg6%
Kefir 3,2%9 µg6%
Jogurt niskotłuszczowy9 µg6%
Mleko 1,5%9 µg6%
Mleko 2,5%9 µg6%
Mleko 3,2%9 µg6%
Żyto9 µg6%
Jęczmień9 µg6%

Zawartość jodu w rybach i owocach morza

ProduktZawartość jodu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Kalmar200 µg133%
Flądra50 µg33%
Krewetka110 µg73%
Łosoś50 µg33%
Okoń morski60 µg40%
Śledź tłusta40 µg27%
Makrela45 µg30%
Som5 µg3%
Ostrobok30 µg20%
Sandacz5 µg3%
Dorsz135 µg90%
Tuńczyk50 µg33%
Zaskórnik20 µg13%
Szczupak5 µg3%

Optima Cardio Potas +

Zawartość jodu w produktach mlecznych i jajach

ProduktZawartość jodu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego7 µg5%
Żółtko jaja kurzego33 µg22%
Jogurt 1,5%9 µg6%
Jogurt 3,2%9 µg6%
Kefir 1%9 µg6%
Kefir 2,5%9 µg6%
Kefir 3,2%9 µg6%
Jogurt niskotłuszczowy9 µg6%
Mleko 1,5%9 µg6%
Mleko 2,5%9 µg6%
Mleko 3,2%9 µg6%
Mleko kozie2 µg1%
Mleko skondensowane z cukrem 8,5%7 µg5%
Mleko w proszku 25%50 µg33%
Mleko w proszku chude55 µg37%
Śmietana 30%7 µg5%
Proszek jajeczny64 µg43%
Jajko kurze20 µg13%

Zawartość jodu w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

ProduktZawartość jodu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Groszek zielony (świeży)1 µg1%
Gryka (ziarno)5 µg3%
Kasza owsiana5 µg3%
Kasza pszenna10 µg7%
Kasza kasza jaglana5 µg3%
Kasza ryżowa1 µg1%
Mąka pszenna w/z2 µg1%
Mąka żytnia4 µg3%
Ciecierzyca3 µg2%
Owies (ziarno)8 µg5%
Pszenica11 µg7%
Ryż (ziarno)2 µg1%
Żyta (zboża)9 µg6%
Soja (ziarno)8 µg5%
Fasola (ziarno)12 µg8%
Soczewica (ziarno)4 µg3%
Jęczmień (zboża)9 µg6%

Zawartość jodu w owocach, warzywach

ProduktZawartość jodu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Morela1 µg1%
Bakłażan2 µg1%
Kapusta biała3 µg2%
Kapusta pekińska2 µg1%
Ziemniaki5 µg3%
Cebula3 µg2%
Kapusta morska300 µg200%
Ogórek3 µg2%
Pomidor2 µg1%
Rzodkiewka8 µg5%
Sałata liściasta (zieleń)8 µg5%
Burak7 µg5%
Dynia1 µg1%