Produkty bogate w krzem

Produkty bogate w krzem

Krzem odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i długowieczności człowieka.

Ten pierwiastek bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Od niego zależy stan wielu tkanek, narządów i układów organizmu.

W tych tabelach przyjęto średnie dzienne zapotrzebowanie na krzem wynosi 30 mg. Kolumna „Procent dziennego zapotrzebowania” pokazuje, o ile procent 100 gramów produktu zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na krzemie.

Inne składniki mineralne: magnezbłonnik, żelazo, wapń, fosfor, jod, cynk, potas, miedż, siarka, fluor, chrom, selen.

Produkty o wysokiej zawartości krzemu

ProduktZawartość krzemu w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Ryż1240 mg4133%
Owies1000 mg3333%
Jęczmień600 mg2000%
Soja177 mg590%
Ciecierzyca92 mg307%
Fasola92 mg307%
Żyto85 mg283%
Soczewica80 mg267%
Kasza pszenna50 mg167%
Pistacja50 mg167%
Pszenica48 mg160%
Kasza owsiana43 mg143%
Groch zielony21 mg70%
Morela5 mg17%