Produkty bogate w magnez

Produkty bogate w magnez (tabela)

Magnez – podstawowy element strukturalny organizmów żywych, integralny składnik kości u ludzi, a także zielonego barwnika (chlorofilu) u roślin. Magnez aktywuje pracę ponad 350 enzymów, odpowiedzialnych za wchłanianie lipidów, białek i substancji odżywczych.

Aby uniknąć stresu, zorganizować pracę serca i nerek, organizm potrzebuje magnezu. Dostać go można ze świeżych produktów: warzyw, orzechów, mięsa.

Inne składniki mineralne: potas, żelazo, błonnik.

Produkty o wysokiej zawartości magnezu

Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Sezam 540 mg 135%
Otręby pszenne 448 mg 112%
Nasiona słonecznika (słonecznik) 317 mg 79%
Orzechy nerkowca 270 mg 68%
Gryka (ziarno) 258 mg 65%
Cedrowe orzeszki 251 mg 63%
Mąka gryczana 251 mg 63%
Otręby owsiane 235 mg 59%
Migdał 234 mg 59%
Soja (ziarno) 226 mg 57%
Kasza gryczana 200 mg 50%
Orzeszki ziemne 182 mg 46%
Hałwa 178 mg 45%
Kapusta morska 170 mg 43%
Mleko w proszku 160 mg 40%
Orzech laskowy 160 mg 40%
Jęczmień 150 mg 38%
Owies (ziarno) 135 mg 34%
Czekolada gorzka 133 mg 33%
Kawior czerwony ziarnisty 129 mg 32%
Ciecierzyca 126 mg 32%
Pistację 121 mg 30%
Orzechy włoskie 120 mg 30%

Magnez w orzechach i nasionach

Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne 182 mg 46%
Orzechy włoskie 120 mg 30%
Żołędzie suszone 82 mg 21%
Cedrowe orzechy 251 mg 63%
Orzechy nerkowca 270 mg 68%
Sezam 540 mg 135%
Migdał 234 mg 59%
Nasiona słonecznika 317 mg 79%
Pistacje 121 mg 30%
Orzech laskowy 160 mg 40%

Optima Cardio Potas +

Zawartość magnezu w owocach i jagodach

Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Morela 8 mg 2%
Awokado 29 mg 7%
Pigwa 14 mg 4%
Ananas 11 mg 3%
Pomarańcza 13 mg 3%
Kawon 12 mg 3%
Banan 42 mg 11%
Borówka 7 mg 2%
Winogron 17 mg 4%
Wiśnia 26 mg 7%
Borówka 7 mg 2%
Grapefruit 10 mg 3%
Gruszka 12 mg 3%
Durian 30 mg 8%
Melon 13 mg 3%
Jeżyna 29 mg 7%
Poziomka 18 mg 5%
Figi świeże 17 mg 4%
Kiwi 25 mg 6%
Żurawina 15 mg 4%
Agrest 9 mg 2%
Cytryna 12 mg 3%
Malina 22 mg 6%
Mango 10 mg 3%
Mandarynka 11 mg 3%
Nektarynka 9 mg 2%
Rokitnik 30 mg 8%
Papaja 21 mg 5%
Brzoskwinia 16 mg 4%
Jarzębina czerwona 33 mg 8%
Aronia czarna 14 mg 4%
Śliwka 9 mg 2%
Porzeczka biała 9 mg 2%
Porzeczka czerwona 17 mg 4%
Porzeczka czarna 31 mg 8%
Feijoa 9 mg 2%
Persimmon 56 mg 14%
Czereśnia 24 mg 6%
Borówka 6 mg 2%
Dzika róża 8 mg 2%
Jabłko 9 mg 2%

Zawartość magnezu w warzywach

Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Bazylia (zieleń) 64 mg 16%
Bakłażan 9 mg 2%
Imbir (korzeń) 43 mg 11%
Brokuł 21 mg 5%
Kapusta brukselska 40 mg 10%
Kapusta czerwona, włoska 16 mg 4%
Kapusta pekińska 13 mg 3%
Kalafiory 17 mg 4%
Ziemniak 23 mg 6%
Kolendra (zieleń) 26 mg 7%
Cebula (pióro) 18 mg 5%
Por 10 mg 3%
Cebula 14 mg 4%
Marchew 38 mg 10%
Kapusta morska 170 mg 43%
Ogórek 14 mg 4%
Papryka 7 mg 2%
Pietruszka (natka) 85 mg 21%
Pietruszka (korzeń) 22 mg 6%
Pomidor 20 mg 5%
Rabarbar 17 mg 4%
Rzodkiewka 13 mg 3%
Rzodkiew czarna 22 mg 6%
Rzep 17 mg 4%
Sałata liściasta (zieleń) 40 mg 10%
Burak 22 mg 6%
Seler (zieleń) 50 mg 13%
Seler (korzeń) 33 mg 8%
Szparagi (zielone) 20 mg 5%
Topinambur 12 mg 3%
Dynia 14 mg 4%
Koperek (zieleń) 70 mg 18%
Chrzan (korzeń) 36 mg 9%
Czosnek 30 mg 8%
Szpinak (zieleń) 82 mg 21%
Szczaw (zieleń) 85 mg 21%

Magnez w mięsie, rybach i owocach morza

Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Kawior czerwony ziarnisty 129 mg 32%
Kawior pollack 35 mg 9%
Kawior czarny ziarnisty 37 mg 9%
Kalmar 90 mg 23%
Flądra 35 mg 9%
Krewetki 50 mg 13%
Leszcz 30 mg 8%
Łosoś atlantycki 25 mg 6%
Omułek 30 mg 8%
Jagnięcina 20 mg 5%
Wołowina 22 mg 6%
Indyk 19 mg 5%
Królik 25 mg 6%
Kurczak 18 mg 5%
Wieprzowina tłusta 20 mg 5%
Okoń morski 60 mg 15%
Okoń rzeczny 30 mg 8%
Jesiotr 75 mg 19%
Halibut 60 mg 15%
Wątroba wołowa 18 mg 5%
Nerki wołowe 18 mg 5%
Rak rzeczny 25 mg 6%
Karp 25 mg 6%
Śledź bałtycki 20 mg 5%
Śledź tłusty 30 mg 8%
Śledź chudy 30 mg 8%
Makrela 50 mg 13%
Som 20 mg 5%
Ostrobok 40 mg 10%
Sandacz 25 mg 6%
Dorsz 30 mg 8%
Tuńczyk 30 mg 8%
Ostrygi 40 mg 10%
Szczupak 35 mg 9%