Produkty bogate w magnez

Produkty bogate w magnez (tabela)

Magnez – podstawowy element strukturalny organizmów żywych, integralny składnik kości u ludzi, a także zielonego barwnika (chlorofilu) u roślin. Magnez aktywuje pracę ponad 350 enzymów, odpowiedzialnych za wchłanianie lipidów, białek i substancji odżywczych.

Aby uniknąć stresu, zorganizować pracę serca i nerek, organizm potrzebuje magnezu. Dostać go można ze świeżych produktów: warzyw, orzechów, mięsa.

 

Inne składniki mineralne: potas, żelazo, wapń, fosfor, błonnik, jod, cynk, selen.

Produkty o wysokiej zawartości magnezu

ProduktZawartość magnezu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Sezam540 mg135%
Otręby pszenne448 mg112%
Nasiona słonecznika (słonecznik)317 mg79%
Orzechy nerkowca270 mg68%
Gryka (ziarno)258 mg65%
Cedrowe orzeszki251 mg63%
Mąka gryczana251 mg63%
Otręby owsiane235 mg59%
Migdał234 mg59%
Soja (ziarno)226 mg57%
Kasza gryczana200 mg50%
Orzeszki ziemne182 mg46%
Hałwa178 mg45%
Kapusta morska170 mg43%
Mleko w proszku160 mg40%
Orzech laskowy160 mg40%
Jęczmień150 mg38%
Owies (ziarno)135 mg34%
Czekolada gorzka133 mg33%
Kawior czerwony ziarnisty129 mg32%
Ciecierzyca126 mg32%
Pistację121 mg30%
Orzechy włoskie120 mg30%

Magnez w orzechach i nasionach

ProduktZawartość magnezu w 100 mgProcent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne182 mg46%
Orzechy włoskie120 mg30%
Żołędzie suszone82 mg21%
Cedrowe orzechy251 mg63%
Orzechy nerkowca270 mg68%
Sezam540 mg135%
Migdał234 mg59%
Nasiona słonecznika317 mg79%
Pistacje121 mg30%
Orzech laskowy160 mg40%

Optima Cardio Potas +

Zawartość magnezu w owocach i jagodach

ProduktZawartość magnezu w 100 mgProcent dziennego zapotrzebowania
Morela8 mg2%
Awokado29 mg7%
Pigwa14 mg4%
Ananas11 mg3%
Pomarańcza13 mg3%
Kawon12 mg3%
Banan42 mg11%
Borówka7 mg2%
Winogron17 mg4%
Wiśnia26 mg7%
Borówka7 mg2%
Grapefruit10 mg3%
Gruszka12 mg3%
Durian30 mg8%
Melon13 mg3%
Jeżyna29 mg7%
Poziomka18 mg5%
Figi świeże17 mg4%
Kiwi25 mg6%
Żurawina15 mg4%
Agrest9 mg2%
Cytryna12 mg3%
Malina22 mg6%
Mango10 mg3%
Mandarynka11 mg3%
Nektarynka9 mg2%
Rokitnik30 mg8%
Papaja21 mg5%
Brzoskwinia16 mg4%
Jarzębina czerwona33 mg8%
Aronia czarna14 mg4%
Śliwka9 mg2%
Porzeczka biała9 mg2%
Porzeczka czerwona17 mg4%
Porzeczka czarna31 mg8%
Feijoa9 mg2%
Persimmon56 mg14%
Czereśnia24 mg6%
Borówka6 mg2%
Dzika róża8 mg2%
Jabłko9 mg2%

Zawartość magnezu w warzywach

ProduktZawartość magnezu w 100 mgProcent dziennego zapotrzebowania
Bazylia (zieleń)64 mg16%
Bakłażan9 mg2%
Imbir (korzeń)43 mg11%
Brokuł21 mg5%
Kapusta brukselska40 mg10%
Kapusta czerwona, włoska16 mg4%
Kapusta pekińska13 mg3%
Kalafiory17 mg4%
Ziemniak23 mg6%
Kolendra (zieleń)26 mg7%
Cebula (pióro)18 mg5%
Por10 mg3%
Cebula14 mg4%
Marchew38 mg10%
Kapusta morska170 mg43%
Ogórek14 mg4%
Papryka7 mg2%
Pietruszka (natka)85 mg21%
Pietruszka (korzeń)22 mg6%
Pomidor20 mg5%
Rabarbar17 mg4%
Rzodkiewka13 mg3%
Rzodkiew czarna22 mg6%
Rzep17 mg4%
Sałata liściasta (zieleń)40 mg10%
Burak22 mg6%
Seler (zieleń)50 mg13%
Seler (korzeń)33 mg8%
Szparagi (zielone)20 mg5%
Topinambur12 mg3%
Dynia14 mg4%
Koperek (zieleń)70 mg18%
Chrzan (korzeń)36 mg9%
Czosnek30 mg8%
Szpinak (zieleń)82 mg21%
Szczaw (zieleń)85 mg21%

Magnez w mięsie, rybach i owocach morza

ProduktZawartość magnezu w 100 mgProcent dziennego zapotrzebowania
Kawior czerwony ziarnisty129 mg32%
Kawior pollack35 mg9%
Kawior czarny ziarnisty37 mg9%
Kalmar90 mg23%
Flądra35 mg9%
Krewetki50 mg13%
Leszcz30 mg8%
Łosoś atlantycki25 mg6%
Omułek30 mg8%
Jagnięcina20 mg5%
Wołowina22 mg6%
Indyk19 mg5%
Królik25 mg6%
Kurczak18 mg5%
Wieprzowina tłusta20 mg5%
Okoń morski60 mg15%
Okoń rzeczny30 mg8%
Jesiotr75 mg19%
Halibut60 mg15%
Wątroba wołowa18 mg5%
Nerki wołowe18 mg5%
Rak rzeczny25 mg6%
Karp25 mg6%
Śledź bałtycki20 mg5%
Śledź tłusty30 mg8%
Śledź chudy30 mg8%
Makrela50 mg13%
Som20 mg5%
Ostrobok40 mg10%
Sandacz25 mg6%
Dorsz30 mg8%
Tuńczyk30 mg8%
Ostrygi40 mg10%
Szczupak35 mg9%