Produkty bogate w mangan (tabela)

Produkty bogate w mangan (tabela)

Mangan – ważny minerał, który znajduje się w organizmie w trzustce, wątrobie, kościach i nerkach. Jest on niezbędny do funkcjonowania wielu narządów. Prawie 40 % ludności w krajach rozwijających się odczuwa niedobór manganu. A wszystko dlatego, że zużywają duże ilości żywności przetworzonej, w której tego minerału katastrofalnie mało.

Organizm człowieka zawiera 10-30 g manganu. W zasadzie to jest w trzustce, wątrobie, nerkach, przysadce mózgowej i kości. Potrzeba w manganu wynosi 5-10 mg na dobę.

Inne składniki mineralne: magnezbłonnik, żelazo, wapń, fosfor, jod, cynk, potas, miedż, siarka, fluor, chrom, krzem, selen.

Produkty o wysokiej zawartości manganu

ProduktZawartość manganu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Otręby pszenne11.5 mg575%
Cedrowe orzechy8.8 mg440%
Otręby owsiane5.63 mg282%
Owies5.25 mg263%
Kasza owsiana5.05 mg253%
Płatki owsiane3.82 mg191%
Kasza pszenna3.8 mg190%
Pistacje3.8 mg190%
Pszenica (ziarno, miękki odmiana)3.76 mg188%
Ryż3.63 mg182%
Soja2.8 mg140%
Żyta2.77 mg139%
Mąka żytnia2.59 mg130%
Mąka pszenna2.46 mg123%
Ciecierzyca2.14 mg107%
Mąka gryczana2 mg100%
Nasiona słonecznika1.95 mg98%
Orzeszki ziemne1.93 mg97%
Migdały1.92 mg96%
Orzechy1.9 mg95%
Czosnek1.67 mg84%
Kasza gryczana1.56 mg78%
Jęczmień1.48 mg74%
Żołędzie suszone1.36 mg68%
Mąka żytnia1.34 mg67%
Fasola1.34 mg67%
Koperek (zieleń)1.26 mg63%
Kasza ryżowa1.25 mg63%
Mąka ryżowa1.2 mg60%
Soczewica (ziarno)1.19 mg60%
Bazylia (zieleń)1.15 mg58%
Kasza gryczan1.12 mg56%
Mąka pszenna1.12 mg56%
Kasza jaglana0.93 mg47%
Szpinak0.9 mg45%
Mąka żytnia0.8 mg40%

Optima Cardio

Zawartość manganu w produktach mlecznych i jajach

ProduktZawartość manganu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Żółtko jaja kurzego0.07 mg4%
Mleko kozie0.02 mg1%
Mleko w proszku 25%0.05 mg3%
Proszek jajeczny0.1 mg5%
Jajko kurze0.03 mg2%
Jajko perlicze0.03 mg2%

Zawartość manganu w owocach, warzywach

ProduktZawartość manganu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Morela0.22 mg11%
Awokado0.14 mg7%
Bazylia1.15 mg58%
Bakłażan0.21 mg11%
Banan0.27 mg14%
Imbir0.23 mg12%
Figi suszone0.51 mg26%
Kapusta biała0.17 mg9%
Brokuł0.21 mg11%
Kapusta pekińska0.21 mg11%
Kalafiory0.16 mg8%
Ziemniak0.17 mg9%
Kolendra (zieleń)0.43 mg22%
Rzeżucha (zieleń)0.55 mg28%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń)0.34 mg17%
Cebula (pióro)0.15 mg8%
Cebula0.23 mg12%
Ogórek0.18 mg9%
Papryka0.2 mg10%
Pietruszka (natka)0.16 mg8%
Pomidor0.14 mg7%
Rzodkiewka0.15 mg8%
Sałata liściasta0.3 mg15%
Burak0.66 mg33%
Seler (korzeń)0.16 mg8%
Dynia0.04 mg2%
Koperek (zieleń)1.26 mg63%
Suszone śliwki0.3 mg15%
Czosnek1.67 mg84%
Szpinak (zieleń)0.9 mg45%

Zawartość manganu w orzechach

ProduktZawartość manganu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne1.93 mg97%
Orzech1.9 mg95%
Żołędzie suszone1.36 mg68%
Cedr orzech8.8 mg440%
Migdał1.92 mg96%
Nasiona słonecznika1.95 mg98%
Pistacja3.8 mg190%