Produkty bogate w miedź

Produkty bogate w miedź

Miedź – pierwiastek śladowy, niezbędny dla podtrzymania zdrowia i urody. Jego niedobór prowadzi do rozwoju niedokrwistości, ogniskowej lub rozproszone łysienie, zmęczenie, obniżenie odporności. Miedź jest niezbędna do budowania masy mięśniowej i tkanki kostnej, a także dla prawidłowego funkcjonowania wątroby i dróg żółciowych.

Ludzki organizm zawiera 75-150 mg miedzi, w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Ten czas należy codziennie uzupełniać na 1,5-3 mg dziennie. Górna norma jest 5 mg, jej nadmiar może doprowadzić do hiperwitaminozy elementu.

Inne składniki mineralne: magnezwapńpotas, żelazo, fosfor, jod, cynk, selen, błonnik, siarka, fluor, chrom, krzem, mangan.

Produkty o wysokiej zawartości miedzi

ProduktZawartość miedzi w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne1144 mcg114%
Otręby pszenne998 mcg100%
Żołędzie suszone818 mcg82%
Ciecierzyca660 mcg66%
Soczewica (ziarno)660 mcg66%
Kasza gryczana640 mcg64%
Owies (ziarno)600 mcg60%
Groch (łuskany)590 mcg59%
Fasola (ziarno)580 mcg58%
Ryż (ziarno)560 mcg56%
Orzech530 mcg53%
Pszenica (ziarno)530 mcg53%
Mąka gryczana515 mcg52%
Kasza owsiana500 mcg50%
Kasza pszenna500 mcg50%
Soja (ziarno)500 mcg50%
Pistacja500 mcg50%
Jęczmień (zboża)470 mcg47%
Żyta (zboża)460 mcg46%
Otręby owsiane403 mcg40%
Mąka pszenna tapety400 mcg40%
Bazylia (zieleń)385 mcg39%
Kasza jaglana (polerowane)370 mcg37%
Kasza pęczak370 mcg37%
Kasza gryczana360 mcg36%
Mąka żytnia tapety350 mcg35%
Paprocie320 mcg32%
Proszek jajeczny320 mcg32%
Czosnek299 mcg30%
Grzyby kurki290 mcg29%
Mąka pszenna 2 odmiany290 mcg29%
Figi suszone287 mcg29%
Suszone śliwki281 mcg28%
Kasza jęczmienna280 mcg28%
Kasza ryżowa250 mcg25%
Jagnięcina238 mcg24%
Mąka żytnia230 mcg23%
Imbir (korzeń)226 mcg23%
Kolendra (zieleń)225 mcg23%
Mąka kukurydziana210 mcg21%
Awokado190 mcg19%
Groszek zielony (świeży)187 mcg19%
Wołowina182 mcg18%
Dynia180 mcg18%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń)171 mcg17%
Rzodkiewka150 mcg15%

Zawartość miedzi w produktach mlecznych i jajach

ProduktZawartość miedzi w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego52 mcg5%
Żółtko jaja kurzego139 mcg14%
Jogurt 1,5%10 mcg1%
Jogurt 3,2%10 mcg1%
Kefir 1%10 mcg1%
Kefir 2,5%10 mcg1%
Kefir 3,2%10 mcg1%
Jogurt niskotłuszczowy10 mcg1%
Mleko 1,5%12 mcg1%
Mleko 2,5%12 mcg1%
Mleko 3,2%12 mcg1%
Mleko 3,5%12 mcg1%
Mleko kozie46 mcg5%
Mleko w proszku 25%121 mcg12%
Lody15 mcg2%
Śmietana 10%22 mcg2%
Śmietana 20%21 mcg2%
Śmietana 30%20 mcg2%
Camembert21 mcg2%
Parmezan32 mcg3%
Feta32 mcg3%
Cheddar90 mcg9%
Twaróg 11%74 mcg7%
Twaróg 18%74 mcg7%
Twaróg 2%60 mcg6%
Twaróg 9%74 mcg7%
Twaróg tłusty60 mcg6%
Proszek jajeczny320 mcg32%
Jajko kurze83 mcg8%
Jajko perlicze110 mcg11%

Zawartość miedzi w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

ProduktZawartość miedzi w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Groch590 mcg59%
Groch zielony187 mcg19%
Kasza gryczana (ядрица)640 mcg64%
Mąka kukurydziana210 mcg21%
Kasza kaszy manny70 mcg7%
Kasza owsiana500 mcg50%
Kasza jęczmienna280 mcg28%
Kasza pszenna500 mcg50%
Kasza ryżowa250 mcg25%
Kasza pęczak370 mcg37%
Kukurydza słodka54 mcg5%
Mąka gryczana515 mcg52%
Mąka ryżowa130 mcg13%
Ciecierzyca660 mcg66%
Owies (ziarno)600 mcg60%
Otręby owsiane403 mcg40%
Otręby pszenne998 mcg100%
Ryż (ziarno)560 mcg56%
Żyta (zboża)460 mcg46%
Soja (ziarno)500 mcg50%
Fasola (ziarno)580 mcg58%
Soczewica (ziarno)660 mcg66%
Jęczmień (zboża)470 mcg47%

Zawartość miedzi w orzechach

ProduktZawartość miedzi w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne1144 mcg114%
Orzechy wołoskie530 mcg53%
Żołędzie suszone818 mcg82%
Migdał140 mcg14%
Pistacje500 mcg50%

Zawartość miedzi w warzywach i owocach

ProduktZawartość miedzi w 100 gProcent dziennego zapotrzebowania
Morela140 mcg14%
Awokado190 mcg19%
Bazylia (zieleń)385 mcg39%
Bakłażan140 mcg14%
Banan78 mcg8%
Imbir (korzeń)226 mcg23%
Figi suszone287 mcg29%
Kapusta biała80 mcg8%
Brokuł49 mcg5%
Kapusta pekińska36 mcg4%
Kapusta pekińska135 mcg14%
Kalafiory42 mcg4%
Ziemniak140 mcg14%
Kolendra (zieleń)225 mcg23%
Rzeżucha (zieleń)170 mcg17%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń)171 mcg17%
Cebula (pióro)90 mcg9%
Cebula90 mcg9%
Ogórek100 mcg10%
Paprocie320 mcg32%
Papryka (nowy)115 mcg12%
Pietruszka (natka)149 mcg15%
Pomidor (pomidor)110 mcg11%
Rzodkiewka150 mcg15%
Sałata liściasta (zieleń)120 mcg12%
Burak140 mcg14%
Seler (korzeń)70 mcg7%
Dynia180 mcg18%
Koperek (zieleń)146 mcg15%
Suszone śliwki281 mcg28%
Czosnek299 mcg30%
Szpinak (zieleń)13 mcg1%