Produkty bogate w potas

Produkty bogate w potas (tabela)

Potas to jeden z najważniejszych elementów dla naszego zdrowia. Jego obecność w wystarczających ilościach w organizmie, pomaga utrzymać równowagę płynów i elektrolitów, uniknąć utraty wapnia, zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i ciśnienie krwi osób z nadciśnieniem tętniczym, chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniem oksydacyjnym i wiele innych.

 

Inne składniki mineralne: magnezbłonnik, żelazo, wapń, fosfor, jod, cynk, selen.

Produkty o wysokiej zawartości potasu

ProduktZawartość potasu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Grzyby suszone białe3937 mg157%
Brzoskwinia suszona2043 mg82%
Suszone morele1717 mg69%
Soja1607 mg64%
Otręby pszenne1260 mg50%
Mleko w proszku chude1224 mg49%
Mleko w proszku 25%1200 mg48%
Fasola1100 mg44%
Pistacja1025 mg41%
Mleko w proszku 15%1010 mg40%
Kapusta morska970 mg39%
Ciecierzyca968 mg39%
Gruszka suszona872 mg35%
Suszone śliwki864 mg35%
Rodzinki830 mg33%
Pietruszka (natka)800 mg32%
Szpinak (zieleń)774 mg31%
Migdał748 mg30%
Groch731 mg29%
Śmietanę suche 42%726 mg29%
Figi suszone710 mg28%
Soczewica672 mg27%
Orzeszki ziemne658 mg26%
Nasiona słonecznika (słonecznik)647 mg26%
Cedr orzech597 mg24%
Jabłka suszone580 mg23%
Chrzan (korzeń)579 mg23%
Mąka gryczana577 mg23%
Ziemniak568 mg23%
Otręby owsiane566 mg23%
Orzechy nerkowca553 mg22%
Grzyby pieczarki530 mg21%
Pasternak (korzeń)529 mg21%
Kolendra (zieleń)521 mg21%
Szczaw (zieleń)500 mg20%
Sezam497 mg20%
Awokado485 mg19%
Orzech474 mg19%
Grzyby białe468 mg19%
Czekolada mleczna462 mg18%
Jęczmień453 mg18%
Grzyby kurki450 mg18%
Halibut450 mg18%
Proszek jajeczny448 mg18%
Orzech laskowy445 mg18%

Optima Cardio Potas +

Potas w orzechach i nasionach

ProduktZawartość potasu w 100 mgProcent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne658 mg26%
Orzech włoski474 mg19%
Cedrowe orzeszki597 mg24%
Orzechy nerkowca553 mg22%
Sezam497 mg20%
Migdał748 mg30%
Nasiona słonecznika (słonecznik)647 mg26%
Pistacje1025 mg41%
Orzech laskowy445 mg18%

Zawartość potasu w owocach i jagodach

ProduktZawartość potasu w 100 mgProcent dziennego zapotrzebowania
Morela305 mg12%
Awokado485 mg19%
Pigwa144 mg6%
Wiśnia188 mg8%
Ananas321 mg13%
Pomarańcza197 mg8%
Kawon110 mg4%
Banan348 mg14%
Borówka90 mg4%
Winogron225 mg9%
Wiśnia256 mg10%
Granat150 mg6%
Grapefruit184 mg7%
Gruszka155 mg6%
Gruszka suszona872 mg35%
Durian436 mg17%
Melon118 mg5%
Jeżyna208 mg8%
Poziomka161 mg6%
Rodzinki830 mg33%
Figi świeże190 mg8%
Figi suszone710 mg28%
Kiwi300 mg12%
Żurawina119 mg5%
Agrest260 mg10%
Suszone morele1717 mg69%
Cytryna163 mg7%
Malina224 mg9%
Mango168 mg7%
Mandarynka155 mg6%
Moroszka180 mg7%
Nektarynka201 mg8%
Rokitnik193 mg8%
Papaja182 mg7%
Brzoskwinia363 mg15%
Brzoskwinia suszona2043 mg82%
Jarzębina czerwona230 mg9%
Aronia czarna158 mg6%
Śliwka214 mg9%
Porzeczka biała270 mg11%
Porzeczka czerwona275 mg11%
Porzeczka czarna350 mg14%
Suszone morele1781 mg71%
Feijoa172 mg7%
Persimmon200 mg8%
Czereśnia233 mg9%
Borówka51 mg2%
Suszone śliwki864 mg35%
Dzika róża23 mg1%
Jabłko278 mg11%

Zawartość potasu w warzywach

ProduktZawartość potasu w 100 mgProcent dziennego zapotrzebowania
Bazylia (zieleń)295 mg12%
Bakłażan238 mg10%
Imbir (korzeń)415 mg17%
Kapusta biała300 mg12%
Brokuł316 mg13%
Kapusta brukselska375 mg15%
Kapusta pekińska238 mg10%
Kalafior210 mg8%
Ziemniaki568 mg23%
Kolendra (zieleń)521 mg21%
Cebula (pióro)259 mg10%
Por225 mg9%
Cebula175 mg7%
Marchew200 mg8%
Kapusta morska970 mg39%
Ogórek141 mg6%
Paprocie370 mg15%
Papryka163 mg7%
Pietruszka (natka)800 mg32%
Pietruszka (korzeń)342 mg14%
Pomidor290 mg12%
Rabarbar (zieleń)325 mg13%
Rzodkiewka255 mg10%
Rzep238 mg10%
Sałata liściasta (zieleń)220 mg9%
Burak288 mg12%
Seler (zieleń)430 mg17%
Seler (korzeń)393 mg16%
Szparagi (zielone)196 mg8%
Topinambur200 mg8%
Dynia204 mg8%
Koperek (zieleń)335 mg13%
Chrzan (korzeń)579 mg23%
Czosnek260 mg10%
Szpinak (zieleń)774 mg31%
Szczaw (zieleń)500 mg20%

Potas w mięsie, rybach i owocach morza

ProduktZawartość potasu w 100 mgProcent dziennego zapotrzebowania
Kawior czerwony90 mg4%
Kawior czarny80 mg3%
Kalmar280 mg11%
Flądra320 mg13%
Krewetka220 mg9%
Leszcz265 mg11%
Łosoś420 mg17%
Omułek310 mg12%
Jagnięcina270 mg11%
Wołowina326 mg13%
Indyk210 mg8%
Królik335 mg13%
Kurczak194 mg8%
Wieprzowina tłusta230 mg9%
Wieprzowina285 mg11%
Okoń morski300 mg12%
Okoń rzeczny280 mg11%
Jesiotr280 mg11%
Halibut450 mg18%
Wątroba wołowa277 mg11%
Nerki wołowe237 mg9%
Rak rzeczny250 mg10%
Śledź310 mg12%
Makrela280 mg11%
Som240 mg10%
Ostrobok350 mg14%
Sandacz280 mg11%
Dorsz340 mg14%
Tuńczyk350 mg14%
Zaskórnik230 mg9%
Ostryga220 mg9%
Morszczuk335 mg13%
Szczupak260 mg10%